16:36, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι θα γίνει με όσους δεν προσέφυγαν δικαστικά

Το σχέδιο πληρωμής των αναδρομικών επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των κύριων συντάξεων για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016.

Της: ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσει ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια. Έτσι, όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και εκείνοι που δεν θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, δεν δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν τις εν λόγω περικοπές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020. Αντίθετα, περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι, αν και υπέστησαν περικοπές, δεν προσέφυγαν.

Έτσι, με βάση όσα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια οι 300.000 οι οποίοι προσέφυγαν θα λάβουν πίσω τα αναδρομικά τους. Αυτό σημαίνει ότι 3 στους 4 συνταξιούχους θα αποκλειστούν από την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν και μόνο 1 στους 4 θα λάβει τα αναδρομικά. Η δικαστική περιπέτεια, αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι χρονοβόρα (έως 5-6 έτη).

Τι λέει ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς

Μιλώντας στην «Political», ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν τα διεκδίκησαν δικαστικώς ή άργησαν να το κάνουν έως την δήλη ημερομηνία (31/7), είναι μόνο με πολιτική απόφαση.

«Δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά τα αναδρομικά έχουν μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγή έως 31/7 του 2020», ξεκαθάρισε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Είναι η ημέρα που βγήκε η υπουργική απόφαση επί υπουργίας του Βρούτση όπου περιόρισε τα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις και εν μέρει συμμορφωνόταν με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

«Όσοι δεν έκαναν αγωγή ή την έκαναν μετά τις 31/7, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι εκπρόθεσμη, οπότε δεν τα δικαιούνται. Ακόμα και εάν πάει σε ανώτερο βαθμό δικαστήριο, δεν θα βγει θετική απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέχεια, ο μόνος τρόπος να δοθούν σε όλους (συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν τα διεκδίκησαν δικαστικώς ή άργησαν να το κάνουν έως την δήλη ημερομηνία 31/7) είναι μόνο με πολιτική απόφαση. Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε πως, εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση να δοθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του και να χορηγήσει τα χρήματα χωρίς δικαστήριο σε όλους, όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν για ενιαία λύση στο ζήτημα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει τους ανθρώπους από τα δικαστικά έξοδα και να δώσει τα χρήματα χωρίς δικαστήριο, αυτό είναι το κοινωνικά και πολιτικά ορθό», κατέληξε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL