, Δευτέρα
22 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ανοίγει η πόρτα για επιδοτήσεις σε 8.000 δικαιούχους

Στους 8.000 θα ανέλθουν οι δικαιούχοι που θα υπαχθούν φέτος στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς εξασφαλίστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι αναγκαίοι πόροι που απαιτούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους.

 
 

 
Ανοίγει η πόρτα για επιδοτήσεις σε 8.000 δικαιούχους

Ηδη σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε η υπαγωγή στο πρόγραμμα 5.046 νοικοκυριών, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 56,46 εκατ. ευρώ, με πόρους που εξασφαλίστηκαν από τις επιστροφές των δανείων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» (ΕΣΠΑ 2007-2013).
Υπενθυμίζεται πως ήδη εκκρεμούν από το 2015 35.715 αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, για τις οποίες απαιτούνται 61,32 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου.
Από την προσεχή Δευτέρα 22 Αυγούστου οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα προβούν σε επικοινωνία με τους ωφελούμενους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Η δανειακή σύμβαση

Ανάλογα με την ένταξη των ωφελουμένων στις κατηγορίες κινήτρων Α1, Α2 ή Β, και βάσει του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, εκταμιεύεται από την τράπεζα που έγινε η αίτηση δάνειο 30%, 65% ή 85% και χορηγείται επιχορήγηση 70%, 35% ή 15% αντίστοιχα, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.Η διάρκεια των δανείων είναι 4, 5 ή 6 έτη, με έναρξή τους από την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης.
Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης ανέρχεται σε 4,93%, που επιδοτείται κατά 100%, πλέον εισφοράς 0,12% και επιβαρύνει τον ωφελούμενο.
Το πρόγραμμα προβλέπει και επιδότηση επιτοκίου, η οποία αφορά όλη τη διάρκεια του δανείου. Επιπλέον καλύπτεται το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και η χρήση συμβούλου έργου.
Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αφορά σε:
•  Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου δώματος, στέγης και της πιλοτής (αφορά πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, η αντικατάσταση κεραμιδιών κ.τ.λ.).
•  Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (όπως εξώπορτα κτιρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).
•  Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (όπως αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.). ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.