05:35, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Απεγκλωβισμός από τη μνημονιακή «θηλιά» έπειτα από 4.500 μέρες περιπέτειας

Μια ιστορία 4.500 ημερών ταλαιπωρίας και φτωχοποίησης ενός ολόκληρου λαού κλείνει και στη θέση της ανοίγει μια νέα σελίδα για τη χώρα. Η επιστολή που πήρε πρόσφατα στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντρομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι είναι ιστορικής αξίας, αφού στις γραμμές της περικλείει όλη αυτή την περιπέτεια με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μας από την αποφράδα μέρα του διαγγέλματος Παπανδρέου στο Καστελόριζο μέχρι σήμερα.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το «μαρτύριο» τελειώνει και επισήμως στις 20 Αυγούστου, οπότε η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και ανακτά το κύρος της διεθνώς. Από τότε και μετά η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Το «τέλος στα μνημόνια» δεν συνιστά ένα από τα συνήθη κομματικά συνθήματα. Είναι πρώτα από όλα η ηχηρή και αδιάψευστη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η χώρα μας, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλώς εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, αλλά ξεπέρασε με επιτυχία πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις χωρίς να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

Πλέον η χώρα μας θα επιτηρείται ανά εξάμηνο, όπως ακριβώς και όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κατακτώντας έπειτα από 12 «πέτρινα χρόνια» την ανεξαρτησία στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ουσιαστικά λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, αφού της δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην εισοδηματική πολιτική και στη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών διεθνών κρίσεων, στην κρισιμότερη ίσως συγκυρία.

Παρά τις δυσκολίες και παρά τα συνεχή μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλα δείχνουν ότι και το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου η Ελλάδα δείχνει να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική που ανέπτυξε από το 2021.

Τη σκυτάλη κρατά, όπως είναι φυσικό, ο τουρισμός, όπου εκτός από την αύξηση των αφίξεων για όλη τη φετινή σεζόν, τη διαφορά για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για τον τουρισμό κάνει το γεγονός ότι ενώ το 2021 η σεζόν ξεκίνησε σταδιακά από τον Ιούνιο, φέτος η σεζόν «τρέχει» από τις αρχές Απριλίου.

Και βέβαια το δεύτερο «καλό χαρτί» της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις που μόνο μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε πόλο έλξης επενδυτικών προοπτικών διεθνώς.

Ακόμα και αν λόγω συγκυρίας δεν επιβεβαιωθεί σε απόλυτο ποσοστό ο στόχος για διπλασιασμό των επενδύσεων έως το τέλος του χρόνου, ουδείς αμφιβάλλει ότι έχουμε μπει σε μια αναπτυξιακή ρότα με ιδιαίτερη δυναμική.

Και αυτό επίσης δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Αντανακλά στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά μόνο, τα προγράμματα επιδοτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες, το νέο «Εξοικονομώ», θα αποτελέσουν άμεσες επενδύσεις που δεν υπήρχαν πέρυσι, ενώ τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης έχουν προσελκύσει ήδη επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η αλλαγή σελίδας στη χώρα σημειώνεται σε μια στιγμή που πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πολίτες από τη λαίλαπα της ενεργειακής ακρίβειας. Μέχρι σήμερα υπήρξε η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που πρόσφερε τόσο μεγάλη βοήθεια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και συνεχίζει.

Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το πακέτο στήριξης μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ.

Και το πιο σημαντικό, τα χρήματα αυτά θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού τη χώρα. Αυτό στη συμπλήρωση 4.500 ημερών μνημονιακής «θηλιάς» είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL