, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Απελευθερώνεται η αγορά των ΚΤΕΛ!

ktelpgΣτην απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών ΚΤΕΛ προχωρεί το υπουργείο Μεταφορών, με νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάθεση γραμμών σε ιδιώτες χωρίς περιορισμούς στη διαμόρφωση των κομίστρων.

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα η κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης.

Παράλληλα, σιδηροδρομικά δίκτυα για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεών τους που βρίσκονται σε βιομηχανικές ζώνες, θα μπορούν να κατασκευάζουν με δικά τους έξοδα και ιδιώτες.

Ως προς τα ΚΤΕΛ, η απελευθέρωση της αγοράς τοποθετείται το 2015 και οι γραμμές θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Γραμμές Αποκλειστικού Εργου: ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και θα αναλαμβάνει όλες τις υπεραστικές γραμμές μιας γεωγραφικής ενότητας κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού για 10 χρόνια.
  • Αγονες γραμμές: ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα επιδότηση κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.
  • Γραμμές Ελεύθερης Επιλογής: Σε γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια με τιμολόγηση που θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.