, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απίστευτα… έσοδα! 360 δις το χρόνο από βεβαιωμένα κοιτάσματα!


Στη Θράκη και συγκεκριμένα στα Πετρωτά του Έβρου, την εσχατιά της χώρας βρίσκεται ένα από τα πλουσιότερα και καθαρότερα κοιτάσματα του ορυκτού που θεωρείται το καλύτερο φυσικό καθαριστικό και βελτιωτικό στον κόσμο…
—-
“Από τις 55 εμφανίσεις ζεόλιθου σε όλη την Ελλάδα , οι 26 είναι ακατάλληλες για εξόρυξη και οι άλλες 26 έχουν μικρή περιεκτικότητα. σε δύο εμφανίσεις έχουμε ζεόλιθο υψηλής καθαρότητας και σε μία πολύ υψηλής. Στη Θράκη, λίγο πριν ξεκινήσει η ελληνική κριση, το 2006 μια ελληνοκινεζική συμφωνία για εξαγωγή 3 εκ τόνων ζεόλιθο το χρόνο θα έφερνε την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ενός πολλά υποσχόμενου ορυκτού με σχεδόν ΑΠΕΙΡΕΣ χρήσεις στη βιομηχανία. Κι όμως δεν έχουμε ούτε επένδυση, αλλά αντίθετα , όπως εξηγεί ο καθηγητής Κοιτασματολογίας στο ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης “κυκλοφορεί σε μορφή σκευασμάτων συμπληρωμάτων διατροφής, ζεόλιθος ο οποίος δεν έχει λάβει έγκριση του ΕΟΦ και πιθανόν να προέρχεται ακόμη και από παράνομες εξορύξεις”.
Τα όσα είπαν στην εκπομπή “Μέσα σ όλα” με τη Φένια Κλιάτση και τη Στελίνα Μαργαριτίδου , τόσο ο πανεπιστημιακός Ανέστης Φιλιππίδης που ερευνά το ζεόλιθο εδώ και 30 χρόνια αλλά και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα έκανε την εξόρυξη στα Πετρωτά του Έβρου Γιάννης Βορογιάννης δείχνουν πως το ΥΠΕΚΑ και ο απερχόμενος υπουργός Γ. Μανιάτης μπλοκάρισαν την επένδυση με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η εταιρεία την έρευνα για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων!
Η έρευνα δύο καθηγητών του ΑΠΘ το 2009 έδειξε πως στην Ελλάδα βρίσκονται βεβαιωμένα μεταλλευματα και βιομηχανικά ορυκτά , η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρις ευρώ.“Δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα των οποίων είναι πιθανά. Εδώ μιλάμε για βεβαιωμένα κοιτάσματα που περιμένουν την εξόρυξή τους. Η αξία των αποθεμάτων των βιομηχανικών ορυκτών στην Ελλάδα ξεπερνά τα 360 δις. Το πρόβλημα είναι πως σε ότι αφορά αυτές τις επενδύσεις πρέπει να γίνονται γρήγορα και όχι μονοπωλιακά” εξήγησε ο κ Φιλιππίδης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.