, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ψάχνουν οι Κοσοβάροι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη;

kosovaroi-epixeirimaties-ebeth
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στην Ελλάδα έγινε γνωστό εξαιτίας τον σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του σερβικού στρατού, ωστόσο τα χρόνια έχουν περάσει και τη θέση των όπλων έχουν πάρει οι επιχειρήσεις, η διαβαλκανική συνεργασία και το εμπόριο. Ο λόγος φυσικά για το Κόσοβο, που μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από την Ελλάδα, μετά τη μονομερή του ανακήρυξη το 2008, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ικανό να αποτρέψει επικερδείς για Έλληνες και Κοσοβάρους επιχειρηματίες οικονομικές συνεργασίες. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποδεικνύεται από την ηχηρή ελληνική παρουσία στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, όπου 350 επιχειρήσεις από τη χώρα μας δραστηριοποιούνται στη μικρή αυτή γωνιά των Βαλκανίων. Η ύπαρξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θεωρείται ένα μεγάλο δέλεαρ για τους Κοσοβάρους επιχειρηματίες. Αυτό άλλωστε επισήμαναν τα μέλη της αποστολής των επιχειρηματιών από τη συγκεκριμένη περιοχή που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη σε μια συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Οι επιχειρηματίες από το Κόσοβο γνωρίστηκαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η συνεργασίες θα ευοδωθούν και θα αποδώσουν στο εγγύς μέλλον.
Το κοντινότερο λιμάνι

safet-gerxhaliu
Σαφέτ Γκερτσάλιου

Το κέντρο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής οικονομίας στην καρδιά των Βαλκανίων είναι η πρωτεύουσα Πρίστινα. Δεδομένου του γεγονότος ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει διέξοδο προς τη θάλασσα, η αναζήτηση ενός κοντινού λιμανιού είναι αναγκαία προκειμένου τα προϊόντα και τα εμπορεύματα της χώρας να εξαχθούν. «Έχουμε ανάγκη να εξάγουμε τα προϊόντα, προκειμένου εμπορεύματα από την Πρίστινα να έρχονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι κοντινότερο λιμάνι για εμάς αφού απέχει από την πρωτεύουσα του Κοσόβου μόλις 3,5 ώρες», επισήμανε ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου του Κοσόβου, Σαφέτ Γκερτσάλιου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή του λιμανιού του Μπαρ που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο απαιτεί μια διαδρομή επτά με οκτώ ωρών «Για το σκοπό λοιπόν θέλουμε να υπάρξει διάλογος για να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να δούμε τι νομικές διευκολύνσεις μπορούν να γίνουν για να διευκολυνθεί όλο αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκερτσάλιου.
Την ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κόσοβο Μπεκίμ Καστράτι, που εκπροσωπεί τις επενδύσεις από τη Γηραιά Αλβιόνα που πραγματοποιούνται στην πατρίδα του.  «Ο λόγος που οι βρετανικές εταιρείες επενδύουν στο Κόσοβο δεν είναι μόνο η ίδια η χώρα ή και οι γύρω περιοχές όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, αλλά και η Θεσσαλονίκη με το λιμάνι και τις εγκαταστάσεις της, που περιλαμβάνει την σιδηροδρομική σύνδεση με την Πρίστινα, που είναι η μοναδική που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσόβου με λιμάνι», επισημαίνει ο κ. Καστράτι.
Τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα
Για τους Έλληνες επιχειρηματίες, τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στο Κόσοβο είναι κυρίως δύο και έχουν να κάνουν με τη χαμηλή φορολογία, αλλά τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες. «Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν πάντα παρούσες τα τελευταία 20 χρόνια επενδύοντας έντονα στα Βαλκάνια. Περνάμε τώρα βέβαια μια περίοδο κρίσης αλλά αυτές οι περιοχές είναι πάρα πολύ σημαντικές για εμάς. Στο Κόσοβο υπάρχει ανάπτυξη και ανοικοδόμηση, υπάρχουν έργα που γίνονται και αυτό πάντα είναι αμφίδρομη σχέση, είναι μια “win win situation”», υποστήριξε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος.
«Κάθε χρόνο έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την περιοχή του Κοσόβου. Θεωρώ ότι η συνεργασία του Κοσόβου με την Ελλάδα είναι ένα από τα παραδείγματα στην περιοχή των Βαλκανίων. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και η δραστηριοποίηση 350 ελληνικών επιχειρήσεων στην Πρίστινα», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου Σαφέτ Γκερτσάλιου.
Η συνεργασίες ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, καθώς υπάρχουν ακόμα προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί, μιας και η μη αναγνώριση του Κοσόβου από την ελληνική πλευρά δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα. «Πρέπει να λυθούν και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της βίζα, που είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Κοσοβάρους, αλλά και της φορολόγησης που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά όχι σε άλλες χώρες. Τρίτον πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα και τότε η Ελλάδα θα είναι πολύ ελκυστική για εμάς όσον αφορά τις επενδύσεις αλλά και τον τουρισμό», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Γκερτσάλιου.
Ανάπτυξη και συνεργασίες
bekim-kastrati
Μπεκίμ Καστράτι

Η ισχυρή παρουσία των Βρετανών στο Κόσοβο, φαίνεται πως είναι μια συγκυρία που επιδρά θετικά και για τις ελληνικές επενδύσεις, όπως επισήμανε ο κ. Καστράτι, στο περιθώριο των συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες. «Τελευταίο μας επίτευγμα είναι η συνεργασία μιας βρετανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα στην Πρίστινα με εταιρεία ενεργειακών εφαρμογών της Θεσσαλονίκης, που η κύρια ενασχόληση της είναι η παροχή φυσικού αερίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Βρετανικού Επιμελητηρίου στο Κόσοβο. Η ανάπτυξη των συνεργασιών μάλιστα, έχει δώσει και στην ελληνική πλευρά το έναυσμα να επισημοποιήσει τις συνεργασίες, παρόλο που το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος. «αναμένεται να ανοίξει γραφείο οικονομικής αντιπροσώπευσης στην Αθήνα, την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει γραφείο συνδέσμου στην Πρίστινα, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι υπαρκτές. Πολιτικά υπάρχει μια υβριδική αντιμετώπιση της οντότητας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πέντε χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζουν ως χώρα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως πιστεύουμε ότι το Κόσοβο δεν υπάρχει», υποστήριξε ο υπεύθυνος του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιάννης Αρμακόλας.
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.