, Παρασκευή
14 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Οκτώ αλλαγές υπέρ των ασφαλισμένων

Οκτώ καίριες παρεμβάσεις για συνταξιοδοτικά θέματα και οφειλές προς τον ΕΦΚΑ περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Με το μίνι ασφαλιστικό επιχειρείται μια σημαντική τομή στο ζήτημα της διευκόλυνσης των οφειλετών, ώστε να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις, ενώ ορίζονται οι προϋποθέσεις προκειμένου να επέλθει διαγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, ορίζεται πλαφόν στην επικουρική σύνταξη και αίρονται αδικίες στις αναπηρικές συντάξεις.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, με τις νέες διατάξεις αίρονται αδικίες του συστήματος προς όφελος των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, οι 8 παρεμβάσεις αφορούν τους εξής τομείς:

  1. Δεκαετής παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ. Επέρχεται συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ρύθμιση αυτή καλύπτει μόνο εκείνους που δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ (δηλαδή δεν έχουν ενημερωθεί από αυτόν), αλλά όχι το σύνολο όσων χρωστούν στον EΦΚΑ, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Από την 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα 5 χρόνια.
  2. Αυξάνονται σε 24 οι δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και έτσι εναρμονίζεται πλήρως το σύστημα με το αντίστοιχο των οφειλών προς την Εφορία.
  3. Καταργείται η Ειδική Εισφορά ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της πληρωμής εισφοράς που αντιστοιχεί στο 1% των μηνιαίων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
  4. Επεκτείνεται το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.
  5. Παύεται υπό όρους η ποινική δίωξη οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών όσων εξυπηρετούν τη ρύθμιση.
  6. Τίθεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις και στο εξής το ανώτατο ποσό θα είναι τα 1.382,4 ευρώ ή τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης.
  7. Προωθείται η ενιαιοποίηση κανόνων συντάξεων αναπηρίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις, μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας. Ωφελημένοι θα είναι κυρίως οι παλαιοί (προ του 1993) ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ.
  8. Παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ από πολίτες που έλαβαν καλόπιστα επιδόματα, χωρίς να τα δικαιούνται.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL


Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.