, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Attica Bank: Οι γκρίζες ζώνες της αύξησης κεφαλαίου

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank. Οι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν την τράπεζα, αλλά κάθε φορά αποδεικνύεται ότι τα κεφάλαια μπαίνουν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Το Ταμείο των Μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ) έχει υποστεί ζημία πάνω από 1 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα έχει και άλλες απώλειες λόγω της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει η τράπεζα. Το παράδοξο για ακόμη μια φορά είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 62,93%, θα εισφέρει 300 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Αλλά και το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με το αμερικανικό fund Ellington θα βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη ρίχνοντας στην ΑΜΚ κεφάλαια ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μένει να αποδειχτεί αν η Ellington αποφασίσει τελικώς να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2023.

Και σε αυτό το σημείο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Αλήθεια, έως πότε η Attica Bank θα στηρίζεται με κρατικό χρήμα; Γιατί κανονικά θα έπρεπε η τράπεζα να ανήκει στο κράτος και εκείνο να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το επόμενο ερώτημα αφορά το ΤΜΕΔΕ και έως πότε θα χάνουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι μηχανικοί; Γιατί το Ταμείο επιμένει να χρηματοδοτεί τη «μαύρη τρύπα» της Attica Bank, μεγαλώνοντας τη «χασούρα» του, ενώ ξέρει πως ούτε αυτή η ΑΜΚ θα λύσει το πρόβλημα της τράπεζας; Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο, το οποίο, διά της οδού του ΤΧΣ, αποφασίζει για μια ακόμη φορά να στηρίξει το μικρό πιστωτικό ίδρυμα.

Τη στοιχειώνουν παλιές «αμαρτίες»

Αναφορικά με τη δομή της αύξησης κεφαλαίου, το ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington δεσμεύονται να βάλουν περίπου 459 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ. Με βάση την αρχική συμφωνία, το ΤΧΣ θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν (κατέχει σήμερα το 62,93%) στην επικείμενη ΑΜΚ βάζοντας περί τα 300 με 308 εκατ. ευρώ και δεν πρόκειται να στηρίξει ξανά την τράπεζα. Αυτό θα γίνει μόνο αν η Attica Bank επιστρέψει στην κερδοφορία και το Ταμείο, ως μέτοχος, εισπράττει μερίσματα. Το ποσό που μπορεί να επανεπενδύσει δεν θα ξεπερνά, βάσει της συμφωνίας, τις προσόδους από μερίσματα που έχει σωρευτικά εισπράξει.

Επιπρόσθετα, τίθεται ως ανώτατο όριο επανεπένδυσης το ποσό των 125 εκατ. ευρώ. Το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ θα βάλει στην ΑΜΚ περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αναλογούν στη συμμετοχή του. Εν συνεχεία, θα καλύψει το χρηματοπιστωτικό μέσο που πρόκειται να εκδοθεί (πιθανότατα warrants), με την άσκηση του οποίου θα ανεβάσει το ποσοστό του σε επίπεδα υψηλότερα του 60%, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 36,5%.

Είναι πλέον σαφές ότι η Attica Bank, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με ίδια προβλήματα και πάλι θα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση. Και παρ’ όλη την καλή δουλειά που κάνει η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού, η οποία επιδιώκει να γυρίσει σελίδα στην Attica Bank, οι «αμαρτίες» του παρελθόντος θα εξακολουθήσουν να στοιχειώνουν την τράπεζα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.