, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Bank of America: H Ελλάδα σε σταθερότερο έδαφος μετά τις εκλογές – «κλειδί» τα ομόλογα

«Η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη, αλλά είναι πιθανό να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Ευρωζώνης σε αυτή τη φάση, χάρη στον ισχυρό τουρισμό. Οι σταθερές πολιτικές προοπτικές ενισχύουν την αξιοπιστία των δημοσιονομικών δεσμεύσεων – όσον αφορά τη δημοσιονομική στάση αναμένουμε συνέχεια πολιτικής», εξηγεί η Βank of America.

Η ίδια εκτιμά πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης 20 μονάδων βάσης για τα ελληνικά ομόλογα (GGBs), αλλά η μετάβαση της ζήτησης από τις εγχώριες τράπεζες είναι ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος.

«Παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια. Η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων και η πολιτική σταθερότητα διαμορφώνουν τελικά μια ενθαρρυντική εικόνα. Από την πλευρά του ελλείμματος/χρέους, οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά βλέπουμε τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα ελληνικά ομόλογα, όσον αφορά τα spreads προς τη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, ειδικά αν υποχωρήσει η μεταβλητότητα. Τα GGBs υστερούν σε σχέση με τη μετεκλογική σύσφιξη που παρατηρείται στα CDS, υποδηλώνοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης υπεραπόδοσης μετά τον δεύτερο γύρο, της τάξης των 20 μ.β. περίπου. Και η πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) θα πρέπει να φέρει μεγάλες ροές εξισορρόπησης», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

newmoney.gr