, Δευτέρα
28 Απριλίου 2025

search icon search icon

Χάνονται δισ. στην αγορά ακινήτων λόγω… χάους!

Σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα διαφυγόντα έσοδα για την οικονομία από την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στον τομέα των κατασκευών κτηρίων, ως αποτέλεσμα των ανατροπών που έχουν επιφέρει οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μπλόκο στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, οι καθυστερήσεις στην οριστική κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας και το… απαγορευτικό στην εκτός σχεδίου δόμησης έχουν προκαλέσει χαοτικές συνθήκες στην αγορά, στερώντας από την οικονομία και τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα. Επιπλέον, αμαυρώνεται η εικόνα του ελληνικού success story στο εξωτερικό, βάζοντας «πάγο» στους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ καταργεί έναν νόμο που ισχύει τα τελευταία 13 χρόνια! Όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών από παράγοντες της αγοράς, οι επενδυτές θέτουν ζήτημα ασφάλειας δικαίου. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ουσιώδη ανάσχεση στο επενδυτικό κομμάτι, με αρκετές άδειες να βρίσκονται στον αέρα και ξένους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί για το αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από τη χώρα.

Από την άλλη, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στην εκτός σχεδίου δόμηση, με πολλά ακίνητα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές τους παραβάσεις παρά τα απανωτά νομοθετήματα από το 2010. Επιπλέον, τα εμπόδια που βάζουν η γραφειοκρατία και οι αργές διαδικασίες σε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό ματαιώνουν πολλές από αυτές, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Εσχάτως, οι παράγοντες της κτηματαγοράς εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία, στον τουρισμό και τα ακίνητα, αν η σημερινή κατάσταση δεν οριοθετηθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Εξάλλου, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η καθυστέρηση στην αξιοποίηση τουλάχιστον 25.000 κατοικιών που ανήκουν σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Όπως ακούστηκε στο 10ο Φόρουμ των Δελφών, η διαδικασία ωρίμανσης αυτών των ακινήτων μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 9 μήνες στην καλύτερη περίπτωση ή 3-4 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις. Τέλος, σε αρκετές περιοχές αποτελεί πρόβλημα το Κτηματολόγιο, όπου η μετεγγραφή ενός ακινήτου χρειάζεται από 18 μήνες έως και 2 χρόνια.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.