, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Χωρίς μισθούς και επενδύσεις: πώς τα startups, τα funds και οι τράπεζες υποφέρουν από την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της 16ης στις ΗΠΑ και της κύριας στην κοιλάδα του πυριτίου τράπεζας Silicon Valley Bank την Παρασκευή 10 Μαρτίου άφησε πολλούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και σταρτάπερς χωρίς χρήματα.

Ο πανικός ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου μετά την κατάρρευση των τιμών των μετοχών της SVB στο χρηματιστήριο και τις εκκλήσεις των πιο περίβλεπτων επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων της κοιλάδας να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα. Όμως ήδη την Κυριακή, 12 Μαρτίου, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι θα υπήρχαν αρκετά χρήματα για όλους και ότι ο κλάδος των startup δεν θα είχε προβλήματα λόγω της κατάρρευσης της SVB.

Η αρχή του Μαρτίου σηματοδοτήθηκε για τους επιχειρηματικούς επενδυτές και τους επιχειρηματίες τεχνολογιών από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB), της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Η υπόθεση αποτέλεσε τημεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την κρίση του 2008. Η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τους καταθέτες ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου και ήδη στις 10 Μαρτίου, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανέστειλε τις εργασίες της τράπεζας και εισήγαγε τη δική της διοίκηση, σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας στο χρηματιστήριο. Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, οι εταιρείες-πελάτες δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τους λογαριασμούς SVB τους και να πληρώσουν μισθούς.

Ποιοι και πώς ζημιώθηκαν από την κατάρρευση

Επίσης άμεσα επηρεάστηκαν και ορισμένα κεφάλαια. Για παράδειγμα, ένα από τα ταμεία επιχειρηματικώνκεφαλαίων, που επένδυσε, μεταξύ άλλων, στο κρύπτο-πρότζεκτ Coinbase, διένειμε κέρδη μεταξύ των μετόχων στις 10 Μαρτίου. Όμως τα χρήματα παρέμειναν παγωμένα στην SVB.

Η τραπεζική «βιομηχανία», που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αντέδρασε εξίσου γρήγορα. Ο επιταχυντής YCombinator ξεκίνησε μια αίτηση ζητώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει τους καταθέτες της SVB. Στις 13 Μαρτίου, η αίτηση υπογράφηκε από 5.000 διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών με συνολικά 400.000 υπαλλήλους. Και η αμερικανική εταιρεία Brexανακοίνωσε τη συλλογή κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές για μια πιστωτική γραμμή άνω του ενόςδισεκατομμυρίου δολαρίων για τους πελάτες της SVBγια την πληρωμή μισθών.

Αλλά η κατάσταση δεν έβλαψε μόνο την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ζημιώθηκε προσωρινά και το κρυπτο-πρότζεκτ Circle, δημιουργός του stablecoinUSDC. Η ισοτιμία του ισούται με ένα δολάριο, ενώ παράλληλα αποτελεί κρυπτονόμισμα. Η Circleδιατήρησε επίσης ορισμένες από τις καταθέσεις στηSVB. Το Σάββατο 11 Μαρτίου, η ισοτιμία USDC έπαψε να είναι σταθερά ίση με ένα δολάριο, αλλά μέχρι το βράδυ της 13ης Μαρτίου επέστρεψε στην αξία της.

Το κύμα επηρέασε και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι εταιρείες που δεν είχαν καταθέσεις στην SBV άρχισαν να «πηγαινοφέρνουν» χρήματα μεταξύ των τραπεζών. Για παράδειγμα, η κατάρρευση της τράπεζας SVB δεν επηρέασε άμεσα την ελβετική startupEnlightra, η οποία αναπτύσσει οπτικές συσκευές. Αλλά η εταιρεία μετέφερε μέρος του κεφαλαίου από την αμερικανική τράπεζα Brex σε ελβετική, δήλωσε σε προσωπική συνομιλία ο Maxim Karpov, συνιδρυτής της startup και απόφοιτος του Y Combinator. Για τον ίδιο λόγο απέκτησε προβλήματα η Signature Bank of NewYork, η οποία εξυπηρετούσε πελάτες που εστιάζονταν σε κρύπτο-πρότζεκτ. Η τράπεζα έκλεισε την Κυριακή 12 Μαρτίου λόγω «επιδρομής» καταθετών. Αργότερα, στις 13 Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι η τράπεζα HSBC θα αγοράσει το βρετανικό υποκατάστημα της SVB για μία λίρα.

Τι επακολουθεί

Ο τραπεζικός κλάδος περίμενε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την κατάρρευση της SBV. Θα ήταν πράγματι αισιόδοξη λύση η αγορά του περιουσιακού στοιχείου από άλλη τράπεζα, η οποία θα σφράγιζε το«κενό» στον ισολογισμό. Μέσα στο Σαββατοκύριακοόμως ο αγοραστής δεν βρέθηκε.

Ωστόσο, το απόγευμα της 12ης Μαρτίου PST, πριν από τη τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ, η κατάσταση υπέστη μία οσκαρική ανατροπή. Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου όλες οι καταθέσεις της SVB θα είναι διαθέσιμες στους καταθέτες ακόμη και άνω του ασφαλισμένου ποσού των 250.000 δολαρίων. Τα ίδια μέτρα στήριξης ισχύουν και για την Signature Bank ofNew York.

Ωστόσο, η τύχη της ίδιας της Silicon Valley Bank και της Signature Bank παραμένει ασαφής. Δεν είναι επίσης απολύτως σαφές πόσο ελεύθερα θα μπορούν τα startupsκαι τα funds να χρησιμοποιούν τους μέχρι στιγμής αποκλεισμένους λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες, εάν θα είναι δυνατή η ανάληψη όλων των κεφαλαίων ταυτόχρονα ή θα επιτρέπεται να πληρώνουν μόνο μισθούς και λογαριασμούς. Η δεύτερη επιλογή θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερο χώρο για ελιγμούς, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την «υγεία» των πρώην πελατών της SVB. Στην ανακοίνωσήτης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει χρήματα των φορολογουμένων, για το οποίο όμως οι αναλυτές αμφιβάλλουν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.