21:28, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέα σημαντικά ποσά επιδοτήσεων για το ρεύμα αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης θα περιλαμβάνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το στίγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», τονίζοντας ότι η οικονομία κινείται ικανοποιητικά, με αιχμή τον τουρισμό. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των παρεμβάσεων, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι η αυξημένη ανταπόκριση των φορολογουμένων στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του Φόρου Εισοδήματος και της Επιστρεπτέας, τους οποίους μάλιστα ευχαρίστησε! Όπως πρόσθεσε, στο τέλος Ιουλίου πληρώθηκαν φόροι ύψους 3 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να μειωθούν οι καταθέσεις. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι «η έννοια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι καθαρά τεχνική έννοια», επισημαίνοντας ότι το μείζον ζήτημα είναι η ορθή πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει, ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τελικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν περισσότερες δαπάνες, προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο». Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο πρόγραμμα Fuel Pass 3 το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι τότε θα αξιολογηθεί η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στη συνέχεια θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσει τις συνέπειες της διεθνούς αύξησης του πετρελαίου στο πετρέλαιο θέρμανσης και σχεδόν ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς να το πει ευθέως, προανήγγειλε αυξημένα ποσά και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του σχετικού επιδόματος τον προσεχή χειμώνα. Πάντως, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε έναν μήνα, αφού ληφθούν υπ’ όψιν η πορεία του ΑΕΠ κατά το α’ εξάμηνο του έτους και οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε αινιγματικά, «όλα στην ώρα τους». Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους θα κοστίσει στον προϋπολογισμό την απώλεια εσόδων ύψους 450 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL