09:11, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

CNN: «Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;»

ελλαδα
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης του ευρώ, που φαίνεται να μην έχει τέλος, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο βασικός στόχος όλων των μερών ήταν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, τελευταία γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο ότι μερικοί από τους πιο «πολεμοχαρείς» πιστωτές της χώρας είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους Έλληνες στη μοίρα τους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Iain Begg, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και καθηγητής του London School of Economics σε ένα σκληρό άρθρο του στο CNN με τίτλο «Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ;».
«Τι σημασία θα είχε μία τέτοια εξέλιξη; Ποιον θα επηρέαζε και πώς;», διερωτάται ο αρθρογράφος και κατόπιν επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.
«Για τους ίδιους τους Έλληνες, αυτό το σενάριο θα ήταν σχεδόν σίγουρα καταστροφικό», τονίζει ο Begg, εξηγώντας ότι το τραπεζικό σύστημα που ήδη δέχεται έντονες πιέσεις θα κατέρρεε ολοκληρωτικά. Το bank walk θα εξελισσόταν ραγδαία σε bank sprint και το νέο νόμισμα θα δεχόταν μεγάλη υποτίμηση που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υψηλό πληθωρισμό. «Μία αναγκαστική, εσπευσμένη αποχώρηση, θα ήταν αποσταθεροποιητική και για τη πολιτική ζωή της χώρας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Κατά την άποψη του Begg, τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι ελάχιστα πειστικά. Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραθέτει τρία από αυτά, εξηγώντας γιατί έχουν αρχίσει να χάνουν την ισχύ τους.
Πρώτο επιχείρημα: Η παραδοχή ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα ενθαρρύνει τις αγορές να αναζητήσουν το επόμενο ευάλωτο θύμα για κερδοσκοπία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η Ευρώπη έχει οχυρωθεί καλά και είναι πλέον σε θέση να αποκρούσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Στην περίπτωση ενός Grexit θα υπάρξει σίγουρα ανησυχία για μετάδοση της κρίσης αλλά «η σκληρή αλήθεια είναι πως το ευρώ χωρίς το βάρος της Ελλάδας θα είναι πιο ανθεκτικό από πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.
Δεύτερο επιχείρημα: Οι μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα έχουν συνήθως υψηλή αναλογία του εμπορίου τους προς το ΑΕΠ, επομένως ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να πληγούν από την μείωση των εξαγωγών. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για την Ελλάδα αφού η συγκεκριμένη αναλογία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί εξαγωγείς θα χάσουν κάποιους πελάτες των προϊόντων τους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αλλά θα μπορέσουν εύκολα να επεκταθούν σε άλλες αγορές.
Τρίτο επιχείρημα: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος να στραφεί η Ελλάδα στη Ρωσία του Πούτιν, αν απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μπορεί να η Ρωσία να είναι μεγάλη χώρα, αλλά η οικονομία της περνάει κρίση λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. «Εφόσον δεν ήταν πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο, μία χώρα όπου είχε συμφέροντα, πώς θα μπορέσει να χορηγήσει στην Ελλάδα τα υπέρογκα δάνεια που χρειάζεται;», διερωτάται ο Begg.
Στο τέλος υπάρχει και το ηθικό επιχείρημα που αφορά στο αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων. Σε αυτό ωστόσο ο Begg αντιπαραθέτει πως η αλληλεγγύη έχει και όρια, προσθέτοντας ότι τα παραπλανητικά τεχνάσματα των τελευταίων μηνών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους πολύ κοντά σε αυτά.
«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ είτε νόμιζαν ότι είχαν ένα ισχυρό χαρτί είτε ότι η μπλόφα τους θα πετύχαινε. Τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν ισχύει και γι’ αυτό μία συμφωνία δείχνει πιο εφικτή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή:protothema.gr