Coolcations: Πώς οι Baby Boomers και η Gen Z βάζουν φρένο στον τουρισμό στη Μεσόγειο
Ο καλοκαιρινός ήλιος της Μεσογείου, κάποτε ακαταμάχητος μαγνήτης για εκατομμύρια ταξιδιώτες, μοιάζει πια πιο… καυτός από ποτέ – και όχι μόνο μεταφορικά. Καθώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας σπάνε το ένα μετά το άλλο και οι πυρκαγιές μαστίζουν τα νότια της Ευρώπης, μια νέα ταξιδιωτική τάση αναδύεται: οι δροσερές διακοπές, ή αλλιώς coolcations.
Η Σκανδιναβία, η Ισλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλοι ήπιοι προορισμοί στη βόρεια Ευρώπη γνωρίζουν φέτος ραγδαία αύξηση στη ζήτηση – ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που παραδοσιακά ανήκαν σχεδόν αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Intrepid Travel, οι κρατήσεις για τη βόρεια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 50% φέτος το καλοκαίρι, ενώ οι αντίστοιχες για τη νότια Ευρώπη μειώθηκαν κατά 15%.
Ένα καλοκαίρι λιγότερο… ηλιόλουστο
«Ο καύσωνας, ο συνωστισμός και οι υψηλές τιμές κάνουν τον ήλιο λιγότερο ελκυστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO της Intrepid, James Thornton, σημειώνοντας ότι η Νότια Ευρώπη ήταν το απόλυτο post-COVID trend, αλλά τώρα η δυναμική αλλάζει.
Η νέα γενιά ταξιδιωτών, αλλά και οι baby boomers που επιλέγουν πιο ήσυχα και ήπια καλοκαίρια, τροφοδοτούν αυτή την τάση. Σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, αλλά και η Εσθονία, βλέπουν νέο τουριστικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από ταξιδιώτες που αναζητούν φύση, δροσιά και αυθεντικές εμπειρίες αντί για κάψα, παραλίες και selfie hotspots.
Στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, οι κρατήσεις μεταφέρονται όλο και περισσότερο στις ώριμες εποχές: Άνοιξη και Φθινόπωρο. Οι κρατήσεις για Ελλάδα και Ιταλία αυξήθηκαν αντίστοιχα 37% και 16% για την περίοδο Απριλίου–Ιουνίου και Σεπτεμβρίου–Οκτωβρίου.
Η βιωσιμότητα στην εξίσωση
Η Jenny Southan της Globetrender, μιλώντας στο CNBC, προβλέπει ότι οι coolcations θα αποκτήσουν σταδιακά χαρακτηριστικά βιώσιμης τάσης. Οι πιο ήπιοι καλοκαιρινοί προορισμοί θα αποσυμφορήσουν τα «παραδοσιακά» hotspots, ενώ θα ενισχύσουν και το τουριστικό μοντέλο των χωρών τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «ο ήλιος δεν είναι πλέον κάτι που πρέπει να λατρεύουμε».
Νέες ισορροπίες στον τουρισμό
Για περιοχές όπως η Ίμπιζα, η Αθήνα, η Ρώμη ή η Βαρκελώνη, η αποκλιμάκωση του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορεί να φέρει νέα ισορροπία στον τουριστικό κύκλο: πιο ήπιοι ρυθμοί, μικρότερη πίεση στις υποδομές και τουρισμός 12 μηνών.
Από την άλλη, για χώρες όπως η Ισλανδία, η Δανία ή η Λιθουανία, η δροσιά γίνεται ευκαιρία. Οι ταξιδιώτες που κάποτε απέφευγαν αυτές τις περιοχές, πλέον τις τοποθετούν στο κορυφαίο ράφι των αναζητήσεών τους. Όχι για να κάνουν ηλιοθεραπεία, αλλά για να βιώσουν την αλλαγή εποχής στον τουρισμό.
Τελικά, ίσως το φετινό καλοκαίρι να μην ανήκει στις ξαπλώστρες. Αλλά στα δάση, τις λίμνες και τα ήσυχα δρομάκια του Βορρά.