, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΔΑ: «Αγωγός» ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ έως το 2024 περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με επενδύσεις οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 270 εκατ. ευρώ.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του διοικητικού διδύμου Βασίλη Κοτρώνη και Μάριου Τσάκα, έχει πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια και θεωρείται ως μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες, αποτελώντας κρίσιμο πυλώνα για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, παρά τις ανατροπές που έχει επιφέρει η ενεργειακή και οικονομική κρίση, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις εξής περιοχές και πόλεις της ελληνικής επικράτειας:

* Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

* Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

* Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

* Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

* Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και

* Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι επεκτάσεις των δικτύων στις νέες περιοχές αντιστοιχούν σε 1.830 χιλιόμετρα δικτύου και σε τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται μέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα, το σχέδιο ανάπτυξης είναι αρκετά τολμηρό και πρωτόγνωρο, αν αναλογιστεί κανείς την πυκνότητα με την οποία αναπτύσσεται το δίκτυο, εντός λίγων μόνο ετών, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πολίτες.

Πρωτοποριακός σχεδιασμός

Τα δίκτυα της ΔΕΔΑ έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας, προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Η ανάπτυξη των δικτύων θα δρομολογηθεί με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και στις πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε τα δίκτυα διανομής στις πόλεις να είναι απόλυτα ασφαλή, χωρίς κανέναν κίνδυνο (αρχή μηδενικού ατυχήματος) και χωρίς εκπομπές. Μάλιστα, η εταιρεία πρωτοπορεί αναπτύσσοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τους αρμόδιους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες, προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποτελεί τον μοναδικό διαχειριστή διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά τους. Με τους μετρητές αυτούς, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια, μέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον μετρητή, την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL