, Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

search icon search icon

ΔΕΗ: Δύναμη… φωτός μέσω ΑΠΕ έως το 2026

Με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχει» το πλάνο της ΔΕΗ, προκειμένου η θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να καταστεί έως το 2026 ο βασικός πυλώνας «καθαρής» ενέργειας της χώρας, διαμορφώνοντας συνθήκες απεξάρτησης από τις ξένες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η στρατηγική της απαλλαγής της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για την ελληνική κυβέρνηση και για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Όπως δηλώνουν κατά καιρούς τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η στροφή της επιχείρησης προς την «πράσινη» ενέργεια αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής.

Θεαματική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών

Η ΔΕΗ, έχοντας βελτιώσει θεαματικά τα οικονομικά της μεγέθη και με την «ένεση» του 1 δισ. ευρώ από την περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στοχεύοντας στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην τρέχουσα συγκυρία, όπως αυτή καθορίζεται από τα νέα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και με τελικό στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, έως το 2028.

Η ΔΕΗ ως παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί μια καθετοποιημένη επιχείρηση, η οποία μέσω της διείσδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιδιώκει τον περιορισμό των εισαγωγών ρεύματος, αλλά και τη διάθεση της κιλοβατώρας στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η μεγάλη τεχνογνωσία και τα εξειδικευμένα στελέχη της επιχείρησης αποτελούν τους σημαντικούς πυλώνες, ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι έως το 2026.

Το πλάνο της εταιρείας

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με σύμμαχο τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE σχεδιάζει να χτίσει ένα από τα πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το επενδυτικό πλάνο των 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ισχύος 4,8 γιγαβάτ, τα οποία θα προκύψουν από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 10 γιγαβάτ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης, οι «πράσινες» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την προσθήκη των υδροηλεκτρικών σταθμών θα φτάσει τα 9,1 γιγαβάτ.

Όπως έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της διοίκησης Γιώργος Στάσσης, έως το τέλος του 2026 υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα φτάσει στο 39% ή στο 22%, δίχως τα υδροηλεκτρικά. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι στο πλάνο της διοίκησης βρίσκεται η προοπτική ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες θα δώσουν ακόμη πιο ισχυρή δυναμική στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, έως το τέλος της δεκαετίας.

Αιολικά πάρκα

Στο πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη διετία 2024-2026 περιλαμβάνεται η ωρίμανση αδειοδοτικών διαδικασιών για αιολικά πάρκα, ισχύος 365 μεγαβάτ, για φωτοβολταϊκά με ισχύ 994 μεγαβάτ, για μικρά υδροηλεκτρικά με ισχύ 8 μεγαβάτ και για βιομάζα 25 μεγαβάτ. Έως το τέλος τους 2024, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα φτάσει τα 3.363 MW καθαρές ΑΠΕ, χωρίς να υπολογίζεται η δύναμη… φωτός που θα δώσουν τα υδροηλεκτρικά.

Για τις ανανεώσιμες πηγές το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στο προσεχές διάστημα η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 μεγαβάτ (από 280 μεγαβάτ), με την προσθήκη μεταξύ άλλων των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη. Ο στόχος για το 2025 ξεπερνά τα 5,1 γιγαβάτ.

Η σημαντική ρευστότητα που διαθέτει στο ταμείο της η ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τη βελτίωση όλων των θεμελιωδών μεγεθών του ισολογισμού της, επιτρέπει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

#Tags: ΔΕΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.