23:12, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

«Δεν είναι το ΔΝΤ που καθυστερεί τα πράγματα με το ελληνικό ζήτημα»

i-geniki-dieuthuntria-tou-diethnous-nomismatikou-tameiou-dnt-kristin-lagkarnt-arxeio
Στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε εκ νέου η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πληγές της κρίσης του 2008 δεν θεραπεύτηκαν σωστά».
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις των δανειστών της Ελλάδα, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «οι διαφορές είναι μικρότερες απ’ ότι γενικά λέγεται», υπογραμμίζοντας πως «όλοι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω».
«Είναι ο κοινός στόχος», εξήγησε.
Την ίδια ώρα, στην παρατήρηση ότι ευρίσκονται σε αντίθεση οι θέσεις των μεν και των δε, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας.
«Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση», ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη πως οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαίσιου.
«Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επι του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος», επισήμανε.
Στη συνέχεια, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι Ευρωπαίοι απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία με την Ελλάδα, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουν με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουν ένα πρόγραμμα.
«Eίμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα», σημείωσε.
Τέλος, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί».
«Αυτό που ελπίζω», πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».