21:55, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

"Δεν φοβάμαι τα δάνεια για τη Θεσσαλονίκη… Χρειαζόμαστε έργα και θέσεις εργασίας"

 
Μπουτάρης
Απάντηση Μπουτάρη στις αντιδράσεις για τη σύναψη δανείου ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κάτι που έχει αναδείξει εδώ και καιρό η εφημερίδα karfitsa με συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης διαβεβαίωσε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής ότι το συγκεκριμένο δάνειο θα φέρει “άλλον αέρα” και πραγματική ανάπτυξη στην πόλη με σημαντικά έργα ενώ δεν θα επιβαρύνει τους δημότες…
Να θυμίσουμε ότι σε σχετική ερώτηση της Μ. Καραπαναγιωτίδου (πριν από αρκετές εβδομάδες) ο δήμαρχος είχε απαντήσει ότι στο ταμείο του δήμου σήμερα υπάρχουν γύρω στα 20 εκ. ευρώ και πως ο δήμος θα προχωρήσει έργα και δράσεις, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων ή με το Πράσινο Ταμείο ή με δάνεια από την… Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Μαύρης Θάλασσας (που έχουν χαμηλό επιτόκιο) ή με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών σε έργα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (επαναφέροντας την πρότασή του για δημοτικά ομόλογα). 
«Η κατ’ αρχήν έγκριση ενός δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι ύψους 50 εκ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά προορίζονται για έργα. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Δεν φοβάμαι την περίοδο των μνημονίων να λάβω δάνειο. Μια ζωή ασχολούμαι με επιχειρήσεις. Ξέρω πώς να χειριστώ ένα δάνειο. Οι πολίτες δεν θα επωμιστούν μεγαλύτερα δημοτικά τέλη. Θα υπάρξει απόσβεση αυτών των δανείων και οι δημότες θα πληρώσουν λιγότερα τέλη εάν καταφέρουμε για παράδειγμα να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτροφωτισμού» είχε τονίσει ο κ Μπουτάρης στην εφημερίδα karfitsa.
Το θέμα του δανείου θα συζητηθεί στη δημοτική ομάδα (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 7μμ)  όπου ο δήμαρχος θα μιλήσει με αριθμούς για την αναγκαιότητα του. Όπως είπε στo karfitsa.gr στέλεχος της δημαρχιακής παράταξης “στη νέα αυτή προσπάθεια Μπουτάρη, αντιδρούν πρώην αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν γίνει – παρά τις προσπάθειες τους – αντιδήμαρχοι ή… δήμαρχοι μέχρι σήμερα…” φωτογραφίζοντας τους… συνήθεις υπόπτους της “Πρωτοβουλίας”
Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του δήμου το ΔΣ της ΕΤΕπ ενέκρινε τη δανειοδότηση του δήμου για 37,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 75% επί του συνόλου των 50 εκατ. ευρώ που αποτελεί το ποσό του πακέτου έργων, για το οποίο ο δήμος επιδιώκει την άμεση χρηματοδότηση του…