«Δεν μπορεί να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους»

Angela-Merkel-011
Μήνυμα ότι βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά το θέμα των προσφύγων είτε τη σταθερότητα του ευρώ, δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους, έστειλε την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της από τη Βρέμη.
«Είναι καθήκον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπου αυτή χρειάζεται, είτε για το θέμα των προσφύγων είτε για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν, από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα κάνει τις δικές της προσπάθειες. Αυτός πρέπει να είναι και να παραμείνει ο κανόνας για την Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην πόλη – κρατίδιο.
Αν και η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ελλάδα, υπογράμμισε την αντιπαράθεση που υπάρχει για τη χρηματοδότησή της εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση είναι επείγουσα
Στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Πιέρ Κάρλο Παντοάν χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επείγουσα μολονότι, όπως παραδέχθηκε, υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.
«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες».
Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι «η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της. αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».
Πηγή:protothema.gr