, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

«Δεν παραχωρείται το νερό σε ιδιώτες»

emirisΟ διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Γιάννης Εμίρης μιλά για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, οι ιδιώτες νέοι μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον, κάτι που δεν αποκλείεται να σημάνει το ενδεχόμενο και νέων προσλήψεων.

Έχετε κατηγορηθεί ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, προχωράτε στην παραχώρηση σε ιδιώτες του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, του νερού. Το κράτος τελικά τι θα παραχωρήσει στους ιδιώτες;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν παραχωρείται το νερό σε ιδιώτες. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού κράτους. Παραχωρούνται σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης: η επεξεργασία, η μεταφορά και η διάθεση του νερού. Τόσο το νερό, όσο και οι υποδομές (πηγές, δίκτυα, αντλιοστάσια, κέντρα επεξεργασίας) παραμένουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει ο ιδιώτης θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, με το νέο καθεστώς ο έλεγχος και η ρύθμιση της αγοράς περιέρχονται στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Πρέπει να πούμε ότι το κράτος πουλάει στην ΕΥΑΘ σε ελάχιστη τιμή. Αυτό που πληρώνουμε στην εταιρία ύδρευσης αντιπροσωπεύει το κόστος του να έχουμε αδιάλειπτα, καθαρό νερό, υψηλής ποιότητας, μέχρι και το τελευταίο σημείο της περιοχής κάλυψης και, τέλος, να διασφαλίζεται ότι αυτά γίνονται με έναν περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

Ωστόσο, είναι λογικό ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αυξάνοντας τα τιμολόγια.

Συνέχεια στο paraskhnio.gr