, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

"Δεν θα… υποχωρήσουμε στο θέμα του ΟΑΣΘ"

ΟΑΣΘ
“Δεν είμαστε στην λογική των αποσπασματικών λύσεων. Δεν πρόκειται να διατηρηθεί το καθεστώς καταλήστευσης του ελληνικού δημοσίου (ΟΑΣΘ)” είπε ο υπουργός και συνέχισε “Θα προχωρήσουμε για να δώσουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, πριν ολοκληρωθεί το Μετρό…”
«Αν είναι παράνομο αυτό που έκανε ο Καλογρίτσας με τον χρόνο της εγγυητικής ή με το αγροτεμάχιο στο πόθεν έσχες, ας αποκλειστεί», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Αν έχει κάποιος να κάνει μια καταγγελία ας έρθει να πάμε μαζί στον εισαγγελέα», είπε για τις αιτιάσεις της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα». Υποστήριξε ότι «μας στοχοποιούν γιατί σπάσαμε αβγά και δεν μας κρατάνε από πουθενά».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κου Σπίρτζη:
“Δεν είμαστε στην λογική των αποσπασματικών λύσεων. Δεν πρόκειται να διατηρηθεί το καθεστώς καταλήστευσης του ελληνικού δημοσίου (ΟΑΣΘ)” είπε ο υπουργός και συνέχισε “Θα προχωρήσουμε για να δώσουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, πριν ολοκληρωθεί το Μετρό. Ξέρετε πότε έχει περαίωση της σύμβασης; Όταν τελειώσει το Μετρό και οι όποιες επεκτάσεις του. Σε αόριστο χρόνο. Πρόκειται για παράνομη διαδικασία. Δεν στέκει αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω αν η τότε κυβέρνηση έστειλε τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέτοιες συμβάσεις εκατομμυρίων, δεν τις έχει πιάσει κανείς. Αν κάποιοι ποντάρουν στο ότι θα πιέσουν την κυβέρνηση μέσω των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στους οποίους χρωστούν δύο μήνες ενώ τα μερίσματά τους τα έχουν πάρει, να βγει από το μυαλό τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Τους κάναμε πρόταση να δώσουμε 1-2 μήνες προκαταβολικά απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων και δεν το δέχτηκαν. Δεν θα υποχωρήσουμε. Είχαμε τις συμβάσεις Σουφλιά. Όριζαν ότι σε έξι μήνες θα είχαν τελειώσει οι απαλλοτριώσεις και σε άλλους έξι οι αρχαιολογικές εργασίες και μεταφορές δικτύων. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Στη συνέχεια έγιναν οι αναθεωρήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν άλλαξαν οι όροι στην διαπραγμάτευση. Στο σήμερα οι διεκδικήσεις των εργολάβων ήταν πάνω από 1,2 δις. Έγινε διαπραγμάτευση και θα τους αποδώσουμε 700 εκατ. λιγότερα από τις διεκδικήσεις τους. Αυτό βαφτίζεται από τη Ν.Δ. πανωπροίκι. Αν είναι να πάμε μαζί στον εισαγγελέα και να διεκδικήσουμε πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Για τις σχέσεις με Καλογρίτσα:
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν έκρυψα ποτέ ότι έχω φιλικές σχέσεις με τον γιο του, τον Γιάννη Καλογρίτσα. Έχω βαφτίσει τον γιό του. Είναι άνθρωπος με ηθικές αξίες. Το θέμα που μπαίνει και εκμεταλλεύεται η Ν.Δ. και πολλοί άλλοι είναι το απλό: Αν εσείς έχετε έναν φίλο και πάρει μία θέση, πρέπει να σταματήσετε τη φιλία σας; Το θέμα είναι αν ο κ. Καλογρίτσας έχει ιδιαίτερη μεταχείριση από την κυβέρνηση. Βέβαια δεν έχει.
Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, νομολογία. Τους διαγωνισμούς τους κάνουν συγκεκριμένες επιτροπές που έχουν και την ευθύνη. Οι άνθρωποι που ελέγχουν αυτές τις επιτροπές δεν είναι κατευθυνόμενοι. Αν ισχύει ότι η επιτροπή μερολήπτησε, υπάρχει δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων. Δύο εκπρόσωποι των καναλιών έκαναν ενστάσεις και μπήκαν στη διαδικασία. Υπάρχουν τα δικαστικά όργανα που ελέγχουν αυτές τις ιστορίες. Όποτε γίνεται διαγωνισμός, τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίζουν αν κάποιος διαγωνιζόμενος έχει ευνοηθεί. Είναι έξω από τη λογική μου όλο αυτό που γίνεται.
Δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός για τα κανάλια. Έγιναν διαγωνιστικές διαδικασίες για το Πάτρα – Πύργος. Εμείς δεν τον δημιουργήσαμε τον κ. Καλογρίτσα ως επιχειρηματία. Τον βρήκαμε και υπάρχει στον εργοληπτικό κόσμο δεκαετίες τώρα. Υπάρχει πριν υπάρξουμε εμείς ως οντότητες. Δεν υπάρχουν εταιρείες τέτοιας τάξης ξαφνικά. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μία εταιρεία πήρε στους διαγωνισμούς τρία έργα. Τα κέρδισε τα έργα. Ακόμα σε εμάς δεν έχει έρθει να υπογράψει γι’ αυτές τις συμβάσεις. Υπάρχουν οι ενστάσεις σε δευτεροβάθμιες επιτροπές. Δεν έχει έρθει κάποιος να πει ότι στον τάδε διαγωνισμό ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Υπάρχει , λένε, ηθικό θέμα. Και να υπάρχει εμπάθεια λόγω ανταγωνισμού (με τον κ. Καλογρίτσα), δεν αφορά εμένα. Αν είναι παράνομο αυτό που έκανε ο κ. Καλογρίτσας η αρμόδια επιτροπή οφείλει να τον αποκλείσει. Δεν με απασχολεί αν ο κ. Καλογρίτσας πάρει σταθμό ή θα κάνει έργο. Με απασχολεί μόνο η υγεία του εγγονού του κ. Καλογρίτσα (τον οποίο βάφτισε ο κος Σπίρτζης). Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Αν το αγροτεμάχιο που δήλωσε ο κ. Καλογρίτσας ή όποιος άλλος δεν καλύπτει τις προδιαγραφές του νόμου ως «εγγυήσεις», ας τον αποκλείσουν. Υπάρχουν πολλοί διαγωνιζόμενοι να πάνε στη δευτεροβάθμια επιτροπή ή στα δικαστήρια. Έχει κάνει ένας διαγωνιζόμενος στον άλλον 100 ενστάσεις. Δεν θα γίνονταν (ενστάσεις) αν ήταν στημένος ο διαγωνισμός. Εκεί θα έλεγα «ναι, υπάρχουν σκιές». Αν έχει κάποιος να κάνει καταγγελία, ας την κάνει και ας έρθει να πάμε στον εισαγγελέα μαζί.
Βγήκε χθες το Liberal, ο Eλεύθερος Τύπος και το αναπαράγουν και άλλοι ότι καταργείται το 3310 του 2005, όπου ξεκαθαρίζει το ασυμβίβαστο. Μετέχει η χώρα μας σε μία Ένωση που έχει ένα περίγραμμα, που έχει επικρατήσει ο φιλελευθερισμός. Δεν βάζει η Ε.Ε. σκληρά θέματα ασυμβίβαστου. Αυτό που επικοινωνιακά παίχτηκε είναι ότι «ο υπουργός Υποδομών κατάργησε δύο άρθρα για να ευνοηθεί ο Καλογρίτσας». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ψήφισε η Ν.Δ. (ασυμβίβαστο). Εμείς εναρμονίσαμε την ελληνική νομοθεσία σε 2-3 ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δημόσια έργα. Ελέγχουν το κείμενο οι ανεξάρτητες αρχές, η Ε.Ε., οι πάντες. Οι διατάξεις που καταργήθηκαν δεν καταργήθηκαν αλλά δεν αναφέρονται στο νόμο. Οι συμβάσεις πάνω από 1 εκατ. πρέπει να περνούν από το ελεγκτικό συνέδριο. Αυτό δεν αναφέρεται στον νόμο. Τα ασυμβίβαστα αναφέρονται στον νόμο για τον βασικό μέτοχο που δεν καταργήθηκε. Η νομική επιστήμη δεν μπορεί να κάνει σε άλλους νόμους την ίδια αναφορά. Το ότι έγινε μια καλή νομική δουλειά, έρχεται και ερμηνεύεται ως «άνοιγμα της πόρτας» στον κ. Καλογρίτσα. Αυτό δεν το επιτρέπω σε κανέναν.
Γίνεται αναφορά στον νόμο που δεν έχει καταργηθεί (το ασυμβίβαστο). Ερχόμενος άκουγα στα δελτία ειδήσεων να συνεχίζουν να λένε αυτό το ψέμα. Δεν βάζω εγώ (τον πατέρα Καλογρίτσα) στο ασυμβίβαστο. Εμένα με κατηγόρησαν ότι κατήργησα διατάξεις για να μετέχει στον διαγωνισμό ο κ. Καλογρίτσας. Κατήργησα διατάξεις; Όχι.
Οφείλουμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα για το ασυμβίβαστο. Όποιος εμπλέκεται στις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να έχει ασυμβίβαστο με τα ΜΜΕ αλλά δεν φτάνει αυτό, σε σχέση και με την χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Πρέπει να δούμε τη διαφήμιση, τον κώδικα δεοντολογίας στη διαφήμιση. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει πού να βάλω διαφήμιση. Χειρότερα με την κρατική διαφήμιση. Βρήκα δύο αναθέσεις, η μία ένα πρόγραμμα 800.000 σε πάρα πολλά μέσα. Απευθείας αναθέσεις, και μία 3,5 εκατ. από προηγούμενους υπουργούς της Ν.Δ. που κόπηκαν οι πληρωμές τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Θεωρώ ότι και οι Δημοσιογράφοι και οι Τεχνικοί και οι Μηχανικοί είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας και τα συναντάς όλα. Υπάρχουν πάντα και άνθρωποι που αποκλίνουν από την δεοντολογία ή τις αρχές του κάθε επαγγέλματος ή λειτουργήματος. Πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι είναι μέλη του πολιτικού συστήματος.
Έχουμε θέματα πολύ σοβαρότερα από τον κ. Καλογρίτσα. Εμάς μας στοχοποιούν και στοχοποιούν συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης για άλλο λόγο. Γιατί «σπάμε αυγά» και δεν μας «κρατάει» κανένας.
Αν είναι παράνομο αυτό που έγινε με τον χρόνο της εγγυητικής, νομίζω ότι έκαναν αυτό που λέει ο νόμος, αν έκαναν κάτι άλλο από αυτό που λέει ο νόμος υπάρχει δευτεροβάθμια επιτροπή, αν δεν δικαιωθεί κάποιος στη δευτεροβάθμια, θα πάει στα δικαστήρια. Αν υπάρχει και σκοπιμότητα υπάρχουν και άλλα δικαστήρια. Δεν φυτρώσαμε, μας ξέρει ο κόσμος. Έχουμε μία πορεία από πίσω μας. Αν έχουμε βάση παρανομίας, εδώ είναι όλα τα όργανα για να δικαιωθεί κανείς. Λένε ότι δεν έχει δημοσιοποιημένο πόθεν έσχες. Ορίζει ο νόμος ότι επιχειρηματίες στα ΜΜΕ δημοσιεύουν το πόθεν έσχες τους; Δεν μπορεί να ζητάμε μόνο από έναν, από όλους. Για τα ασυμβίβαστα υπάρχουν και άλλα που εγώ θέλω να βάλω στο τραπέζι. Αυτός που κατηγορείται για λαθρεμπόριο πρέπει να έχει ασυμβίβαστο; Ο κατάδικος δεν μπορεί.
Είναι πρωτοφανές επιχειρηματίες που εμπλέκονται στα ΜΜΕ να έχουν offshore, ο γιος να χρηματοδοτείται από τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ακούσαμε γιους να λένε ότι υπογράψαν αέρα. Δεν ποινικοποιείται ότι κάποιος είναι γιος κάποιου που έχει λεφτά. Όλοι ξέρουν τί γίνεται και αν έχουν offshore ιδιοκτήτες καναλιών.
Οι γνωριμίες μου, οι φίλοι μου είναι γύρω από αυτό τον χώρο (τον κατασκευαστικό). Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας τίμησε τον χώρο και έκανε τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ υπουργό Δημοσίων Έργων, σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις ποια είναι η γραμμή μεταξύ του λειτουργήματος και των φιλικών σχέσεων. Δεν θα χαριζόμουνα ούτε στη μάνα μου. Αν έχει κάποιος να πει ότι έχει ευνοηθεί η μάνα μου ή εσείς ή ο κ. Καλογρίτσας, πραγματικά να έρθει να το καταθέσει να πάμε στον εισαγγελέα μαζί.
Η κυβέρνηση δεν θα απολογηθεί για τις δηλώσεις, πρακτικές, νόμιμες ή παράνομες ενέργειες που κάνει κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό. Ο κ. Σαββίδης μπορεί να έκανε αυτές τις δηλώσεις επειδή έχασε. Δεν πήρε την άδεια. Μπορεί να το έκανε για άλλους λόγους. Δεν με ενοχλεί (οι δηλώσεις Σαββίδη). Χαμογελάω γι’ αυτές τις δηλώσεις. Οι δηλώσεις και τα λόγια είναι λόγια ενός συμμετέχοντα στον διαγωνισμό.
Έχουμε έναν νόμο για τα πόθεν έσχες. Αυτό ισχύει για όλα. Αν έχουμε θέμα με αυτό, να πάμε να αλλάξουμε τον νόμο με τα πόθεν έσχες. Έγινε συζήτηση με διαφάνεια. Δεν έγινε «εν κρυπτώ». Σε κάθε θεσμική κίνηση θέλουμε να λαμβάνουμε τις απόψεις των ανθρώπων που εμπλέκονται. Οι εργολήπτες μου λένε ότι στα μεγάλα έργα θέλουν να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα.
Είμαστε ραδιόφωνο. Θα πάμε να δούμε τον νόμο για τα ραδιόφωνα. Έχουμε ξεκινήσει τη διαβούλευση, στην πρώτη συνάντηση που έγινε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, διαπίστωσα ότι αρκετά μέλη δεν θέλουν να έχουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Εσείς που έχετε παραγωγούς, δημοσιογράφους, θα ανταγωνιστείτε έναν σταθμό που με έναν υπολογιστή και έναν δημοσιογράφο θα έχει ένα δελτίο;
Βάλαμε 400 εργαζόμενους ως ελάχιστο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Βγάλαμε την υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα η οποία έχει προσβληθεί από τα κανάλια. Υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν στα κανάλια με μπλοκάκια. Πίεζαν για να καταργηθούν συμβάσεις και να πάνε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Τιμά τον Alpha και το ραδιόφωνο του Alpha ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Πολεμηθήκαμε.
Μπαίνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια τί ειδήσεις θα έχουν. Μπαίνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για το πολιτιστικό πρόγραμμα. Εδώ έχουμε πρόσφατο παράδειγμα να παίρνουν εικόνα της ΕΡΤ κάποια κανάλια, να τη δείχνουν και να καλύπτουν το σήμα της ΕΡΤ. Πρέπει τα κανάλια όταν γίνεται η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μαζεύει στη χώρα μας όλους του ηγέτες του Νότου, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να το δείξουν; Δεν το έδειξαν. Προφανώς η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των καναλιών. Ούτε η αντιπολίτευση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιλαμβάνομαι ότι η πλειοψηφία των καναλιών είναι η αντιπολίτευση. Και δεν λέω για το τελευταίο διάστημα. Τα ΜΜΕ είναι ένας από τους μη θεσμοθετημένους πυλώνες της Δημοκρατίας και δεν μπορούν να λειτουργούν όπως λειτουργούν.
Στη Βουλή κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ο ένας είπε ότι πιστεύει στον νεοφιλευλευθερισμό και θα τον στηρίξει με το κανάλι του. Να κατέβει στις εκλογές να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός.
Δεν μέμφομαι τους συναδέλφους σας στον ΣΚΑΪ αλλά αυτός είναι ο ΣΚΑΪ. Και να με καλούσε δεν θα πήγαινα. Υπάρχει μία γραμμή που δείχνει και τον πολιτικό πολιτισμό μας. Υπάρχουν επιχειρηματίες, κανάλια, δημοσιογράφοι που κράτησαν ένα επίπεδο, όπως το κανάλι που είμαι (Alpha) που δεν έχει πάρει άδεια.
Είμαι ένας από αυτός που κατηγορούσε η κυβέρνηση Σαμαρά ως σκληρή συντεχνία ενάντια στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Για τον ALPHA:
Να μην ανησυχείτε. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Είτε να δει κανείς τα επόμενα βήματα στα περιφερειακά κανάλια, στο ραδιόφωνο, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Δεύτερον ο κ. Κοντομηνάς έχει αποδείξει πως είναι ένας επιχειρηματίας που δεν νομίζω ότι θα αφήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ακάλυπτους. Θα βρει λύση. Είναι κατανοητή η αγωνία των εργαζομένων στoν Alpha και σε όποιο κανάλι δεν πήρε άδεια.  Αν δεν εκτιμούσα το κανάλι σας, ειδικά αυτή την περίοδο δεν θα ήμουν εδώ. Δεν βγαίνω συχνά στα ΜΜΕ, είμαι από αυτούς που έχουν στοχοποιηθεί. Αν δεν σεβόμουνα το μέσο και την προσφορά του, δεν θα ήμουν εδώ. Πιστεύω ότι ο Alpha θα υπάρχει και μελλοντικά. Καμία σχέση (με τον Σαμαρά). Γιατί κατεβάζεις τον διακόπτη; Μην ψάχνεις να βρεις ευθύνες.
Εσείς τί θα λέγατε όταν δύο υποψήφιοι έδωσαν τιμές μεγαλύτερες από τις δύο πρώτες άδειες και δεν πήραν κανάλι. Μήπως δεν το χειρίστηκαν καλά; Ήταν διαφανέστατη η διαδικασία με ίσους όρους.
Αν δεν έχει τα χρήματα να την πληρώσει την πρώτη άδεια, αν δεν έχει λεφτά να την πληρώσει, δεν θα έχει άδεια και θα πάμε στον πρώτο (επιλαχόντα) στον πίνακα. Ο πρώτος στον πίνακα έχει δηλώσει ότι το έκανε, όπως έχει δηλώσει, ως λαγός και θα πάμε στον επόμενο, που είναι ο Alpha. Αν δεν έχει λεφτά, αυτομάτως χάνει την άδεια. Αν και ο επόμενος δεν έχει λεφτά, πας στον αμέσως επόμενο. Θεωρώ ότι πρέπει να πέσει η σκόνη, να κάνεις δημόσια συζήτηση για το πώς βαθαίνει η δημοκρατία. Το κλίμα που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες είτε γιατί υπάρχει αγωνία για τους σταθμούς που δεν έχουν άδεια είτε για τις εταιρείες που δεν έχουν δουλειά ή για τους εκατ. συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να δούμε.
Είχαμε ένα τηλεοπτικό τοπίο που δεν έκανε περήφανη την χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου και ευτυχισμένους τους εργαζόμενους. Αυτό που λέτε, το Alter, ήταν το παράδειγμα.
Πιστεύω ότι με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουμε θεσμοθετήσει θα χρειαστούν πάνω από 400 εργαζόμενους. Και οι περιφερειακοί σταθμοί θα έχουν χαμηλότερο αριθμό εργαζομένων.
Δεν μας παρακολουθείτε. Έχω πει, πάρα πολλές φορές, έχουμε συγκεκριμένες συχνότητες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η Digea έχει όλες τις συχνότητες της χώρας έναντι 18 εκατ. όταν η κάθε άδεια στοίχησε πάνω από τρεις φορές (από τα 18 εκατ.) στα 60. Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε συχνότητες για τα θεματικά ή για όλα τα περιφερειακά κανάλια.
Ας υποθέσουμε ότι οι συχνότητες της χώρας είναι σαν το παλαιό ραδιόφωνο με τη βελόνα. Αν δούμε τί έχουμε πάρει σήμερα ως χώρα, τα ¾ είναι για τις τηλεοράσεις και το ¼ για την κινητή τηλεφωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι έως το 2020 ένα κομμάτι από τις τηλεοπτικές συχνότητες να δοθεί στο διαδίκτυο. Τα έξι μπουκέτα + τα δύο της κρατικής θα πρέπει να περιοριστούν για να δώσουμε συχνότητες για τέτοιες δράσεις. Συμφέρει να πάμε στην κινητή τηλεφωνία, στο διαδίκτυο.
Η ΕΡΤ έχει τους δικούς της πόρους που είναι θεσμοθετημένοι. Να μετρήσουμε τους τεχνικούς που έχει η ΕΡΤ και τα άλλα κανάλια. Αν υπάρχει σύνολο τεσσάρων ανθρώπων σε ένα ιδιωτικό κανάλι σε σχέση με τη μουσική. Να κάνουμε κουβέντα πώς αναβαθμίζεται αυτό αλλά μην το μηδενίζουμε. Να θυμηθούμε και τί παρέλαβαν αυτοί οι άνθρωποι στην ΕΡΤ τώρα που ξανάνοιξε. Παρέλαβαν υπολογιστές με σβησμένες εφαρμογές, σβησμένες εφαρμογές για τους υπότιτλους.
Ξέρουμε αν έχουν το ρευστό (οι διαγωνιζόμενοι); Ξέρουμε αν αυτοί που είναι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν το ρευστό; Δεν το ξέρουν οι υπουργοί. Υπάρχουν εγγυητικές, υπάρχουν και επιτροπές του διαγωνισμού που όλα αυτά θα τα κοιτάξουν. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ψάξει να βρει αν έχει λεφτά ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα.
Η κυβέρνηση αν έχει μία συγκεκριμένη καταγγελία, έρχεται δηλαδή κάποιος σε μένα και μου λέει κάποιος ότι στον τάδε διαγωνισμό έγινε παρανομία, οφείλω να το καταθέσω στα θεσμοθετημένα όργανα. Μέσα μας έριξαν στο 90 χλμ (στην εθνική) που έριξε ο λαϊκιστής κομμουνιστής τις μπάρες. Το μόνο που δεν υπονόησαν ήταν ότι τα πήραμε από το καφέ στο 90 χλμ…Αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος διοικητής είχε εταιρεία με τρία κότερα. Δεν έχει προβληθεί το ποιοι είχαν ευθύνες για αυτό που γινόταν στα ΜΜΜ.
Δεν υπήρχε τίποτα ούτε για τα τετραγωνικά του στούντιο, τις συνθήκες εργασίας για κάποιο τηλεοπτικό σταθμό ή και για κάποιο ραδιόφωνο.
Για τον Π. Πολάκη:
Ο Παύλος (Πολάκης) και ο καθένας από εμάς έχει το δικό του στιλ. Είναι θέμα γούστου (σε ποιον αρέσει) κάθε υπουργός πρέπει να κρίνεται για άλλα πράγματα. Δίνει μεγάλο αγώνα. Δεν είμαι ήπιων τόνων. Δεν είμαι στρογγυλός άνθρωπος. Θα το δείτε με τις συγκρούσεις που θα κάνω το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θα κάνουμε πίσω.
Για τον έλεγχο στην εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα:
Ο έλεγχος που κάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι έλεγχος που κάνουν οι δικαστικές αρχές της χώρας και είναι διαφορετικό, πολλοί θέλουν να το ταυτίσουν (για έφοδο Στουρνάρα).
Οι Τράπεζες όλες είτε είναι συστημικές είτε όχι, πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Ο δογματισμός που έχουν κάποιοι να λειτουργούν, να μην υπάρχει τράπεζα με αναφορά στην χώρα, είναι άλλης τάξεις. Γνωρίζω τί γίνεται στο περίπου στην τράπεζα αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι υπάρχει και ένας πολίτης που να μην υπερασπίζεται ότι τράπεζες πρέπει να υπάρχουν και να έχουν αναφορά εδώ.
Δεν σας ενοχλεί ότι υπάρχουν τέσσερις τράπεζες, σας ενοχλούν τα τέσσερα κανάλια.
Είχαμε βαθειά συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα. Κάποιοι ήταν διοικητές της ΤτΕ όταν έγιναν αυτά και δεν μιλάω για τον κ. Στουρνάρα. Έχουμε έντιμή σχέση. Στις συναλλαγές που είχα μαζί του, είχαμε διαφωνίες αλλά ήταν έντιμες. Ξέραμε πού διαφωνούμε.
Για το ΣτΕ:
Δεν θα απαντήσω για το ΣτΕ, θα απαντήσει εκείνο. Ως απλός πολίτης θα έλεγα ότι αν υπάρχει τέτοιο θέμα (συνταγματικότητας του νόμου Παππά) υπάρχει μεγαλύτερο θέμα που δεν υπάρχει ΕΣΡ. Όταν μία ανεξάρτητη αρχή δεν συγκροτείται.
Για το ΕΣΡ:
Η σύνθεση του ΕΣΡ έγινε από άλλη σύνθεση της Βουλής και έπρεπε να αλλάξει. Ο αρχηγός του στρατού δεν έχει θητεία. Όταν δεν υπάρχει νόμιμη συγκρότηση μίας ανεξάρτητης αρχής και έχει μεταφέρει εκεί κρατικές αρμοδιότητες δεν μπορεί να πάψει το κράτος να λειτουργεί. Η παράταση δεν είναι μία απόφαση της κυβέρνησης. Έχει διαδικασίες συγκεκριμένες μέσα από το Κοινοβούλιο που πρέπει να συνδράμουν τα 4/5 της Βουλής, δεν συνδράμουν.
Το κράτος είναι υπεύθυνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειοψηφία των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών έπρεπε να έχει λειτουργήσει το ΕΣΡ και δεν είχε λειτουργήσει. Πολλά κανάλια συνεχίζουν να μην έχουν πλουραλισμό. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορείτε να κάνετε την αυτοκριτική σας τότε.