07:58, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

«Δεξαμενή» 2,84 δισ. για νέες παροχές…

Η εντυπωσιακή υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο, κατά 2,84 δισ. ευρώ, άνοιξε την… όρεξη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση νέου πλάνου στοχευμένων παροχών, ενόψει… εκλογών!

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν στα 20,613 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,843 δισ. ευρώ ή 16% υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 26,352 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού. Έτσι, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,066 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα κατά 2,34 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,487 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,913 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,286 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,886 δισ. ευρώ ή 9,2% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.467 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.460 εκατ. ευρώ ή 11,2% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από ΦΠΑ το… μπαμ

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη τον μήνα Μάιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έκαναν τη διαφορά, καθώς ανήλθαν σε 8,319 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 754 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, γεγονός που συνδέεται με την ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και τους συνεχείς ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Από την άλλη, οι απώλειες εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα διαμορφώθηκαν σε μόλις 132 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τον περιορισμό της κατανάλωσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL