, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Διόδια

Η στήλη δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, αλλά θα το προσπαθήσει. Με τη βενζίνη κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο, πόσο πρέπει να πληρώνει κανείς για να πηγαίνει μία φορά τον μήνα στο πατρικό του;

Στα 200 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από τη Λαμία (σ.σ.: η καταγωγή από την πρωτεύουσα της Ρούμελης είναι το υποκειμενικό στοιχείο που δηλώθηκε στην αρχή του άρθρου) λειτουργούν 4 σταθμοί διοδίων. Συνολικό κόστος -πήγαινε και έλα- κοντά στα 28 ευρώ! 

Με καλή διάθεση λοιπόν, θέτουμε το ερώτημα: πόσο πρέπει να πληρώνει ένας Έλληνας φορολογούμενος για να μπορεί να διανύσει μία απόσταση 200 χιλιομέτρων; Ένας Έλληνας φορολογούμενος που έχει πληρώσει για τους δρόμους, έχει πληρώσει για τα δάνεια, πληρώνει τους φόρους στη βενζίνη, τα υπάρχοντα διόδια κοκ. Δεν θα δώσουμε εμείς απάντηση. Θα περιμένουμε να μας πουν τη δική τους οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς και το υπουργείο. 

Να μας πουν πώς φαντάζονται τη ζωή του Έλληνα πολίτη. Να πηγαίνει το πολύ πολύ μέχρι τον φούρνο και την ψησταριά της γειτονιάς; Να ξαπλώνει στο κρεβάτι του Προκρούστη κάθε φορά που θα θέλει να κάνει κάτι παραπάνω; Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα θα πρέπει να προσέξουν ένα πράγμα: ο πολίτης δεν είναι υποζύγιο. Δεν ζει για να πληρώνει για τις ζωές των άλλων. Έχει το δικαίωμα να ζήσει τη δική του ζωή και να την απολαύσει με βάση τους κόπους του. 

Μιλάμε για τον πολίτη που πληρώνει φόρους, δεν χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία και συνεχώς του ζητάνε και άλλα, συνεχώς του ζητάνε περισσότερα. Όταν οι φορολογικές Αρχές και όχι μόνο κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται με την πλειοψηφία που δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο! Στα αλήθεια, αγαπητοί αναγνώστες, ζούμε σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία δεν έχει να φάει ούτε ένα σουβλάκι μία φορά την ημέρα; 

Κυβέρνηση και εταιρείες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την επιβάρυνση που έχουν δεχθεί όσοι προσπαθούν να ζήσουν νόμιμα. Δεν θα μπορεί μια οικογένεια να μεταφέρει ένα κρεβάτι στην Αθήνα για το φοιτητικό σπίτι του παιδιού της. Προς Θεού, πρέπει να υπάρξει λογική. Δεν πρέπει να μπουν διόδια στη ζωή μας, στην καθημερινότητα του Έλληνα. 

Γιατί αυτή η συνεχής πίεση δεν θα βγει σε καλό. Κάπου θα ξεσπάσει. Και έχουμε δει αρκετά ανησυχητικά κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Όλοι είναι στην τσίτα και έτοιμοι να σκοτωθούν στους δρόμους. Δεν πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την τάση. Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω μας. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.