Διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας: «Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία»
Παρά την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ευρώπη έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία να εδραιωθεί ως οικονομική και γεωπολιτική υπερδύναμη, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας.
Ο Mārtiņš Kazāks, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα στο CNBC: «Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα και ευαλωτότητα, αυτή είναι και μια περίοδος ευκαιριών για την Ευρώπη».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο Kazāks εξήγησε ότι η ήπειρος θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να εξελιχθεί, όχι μόνο σε οικονομική δύναμη, αλλά και σε πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική και γεωπολιτική υπερδύναμη.
«Αυτό απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις που στο παρελθόν παρέμειναν ημιτελείς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ανάγκη για ένωση κεφαλαιαγορών, δημοσιονομική ένωση και ενιαία αγορά υπηρεσιών στην Ε.Ε.
Ο Kazāks τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται «πολιτική βούληση και θάρρος για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για να εδραιώσει η Ευρώπη τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη».
«Η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά έντονη…»
Ερωτηθείς σχετικά με το τι σημαίνουν οι δασμοί για την ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συνεδρία με συνεδρία, λόγω της χαμηλής ορατότητας στις εξελίξεις.
«Η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά έντονη… είναι μια ευάλωτη κατάσταση για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.
Κατά τον ίδιο, το τοξικό μείγμα πολιτικών δηλώσεων, εμπορικών μέτρων και πολιτικής αστάθειας έχει εκτινάξει την αβεβαιότητα σε πρωτοφανή επίπεδα.
«Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σχετικά ομαλή…»
Αν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν εμφανίσει ακραίες αντιδράσεις, όπως αύξηση των spreads στα ομόλογα, η γενική εικόνα είναι εύθραυστη: «Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σχετικά ομαλή… δεν έχουμε δει εκρήξεις διαφορών ή κάτι τέτοιο. Αλλά σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αβεβαιότητα είναι τεράστια και τα σενάρια για την πορεία των οικονομιών έχουν παρόμοιες πιθανότητες».
«Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι μάλλον αισιόδοξες»
Οι αρχικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Απριλίου, καθώς και τα αντίμετρα της Ε.Ε., έχουν παγώσει προσωρινά για 90 ημέρες, μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις παραμένει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του:
- Η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2025 υποχωρεί στο 1,8%, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.
- Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,8% για φέτος, μειωμένη κατά 0,5 μονάδες.
- Στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις το 0,8% το 2025, πριν ανακάμψει οριακά στο 1,2% το 2026.
«Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι μάλλον αισιόδοξες. Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι αμελητέος», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας.