, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Διπλασιάστηκαν οι διακανονισμοί των λογαριασμών ρεύματος στα σπίτια

Την ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος επιβεβαιώνουν νεότερα στοιχεία που δείχνουν εκτόξευση των ποσών που βρίσκονται σε διακανονισμό για λογαριασμούς ρεύματος.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Αν και η επιδότηση συνεχίζει να συγκρατεί τις «τελικές» τιμές ρεύματος στα 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά, εντούτοις η αγορά προμήθειας μετράει σήμερα διπλάσια ποσά σε διακανονισμό στην κατηγορία των οικιακών πελατών. Ανάλογη τάση επικρατεί στην περίπτωση των αλυσίδων καταστημάτων και βιομηχανιών, όπου τα ποσά σε διακανονισμό έχουν αυξηθεί κατά 700% σύμφωνα με τα στατιστικά μεγάλων προμηθευτών για το τελευταίο έτος (Νοέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2022).

Ακριβώς πάντως λόγω των ευέλικτων προγραμμάτων της αγοράς για ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις και ταχύτερης εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών έχει συγκρατηθεί.

Κινείται σε επίπεδα 10%-20% πάνω από πέρυσι (Νοέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2022), πάντα με βάση την εικόνα από μεγάλες εταιρείες, ποσοστά που θεωρούνται φυσιολογικά δεδομένων των ακραίων συνθηκών που βιώνουν καταναλωτές και αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σε κάποιες εταιρείες η πλειοψηφία των οφειλών αφορά καθυστερήσεις τριών ή τεσσάρων εβδομάδων και όχι οριστική αθέτηση της πληρωμής. Σε άλλες έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων πληρώνουν μέρος μόνο του ποσού, αφήνοντας το υπόλοιπο να προστεθεί στον επόμενο λογαριασμό.

Δεν υπάρχει «έκρηξη» κακοπληρωτών

Σαφής εικόνα για το πόσοι από τους πελάτες που καθυστερούν να πληρώσουν στην ώρα τους έχουν πραγματική αδυναμία και πόσοι είναι κακοπληρωτές, δηλαδή εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, δεν υπάρχει. Κοινός πάντως παρονομαστής για αρκετούς παρόχους είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι για έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανησυχούσε προ μηνών η αγορά ότι θα συμβεί μέσα στον χειμώνα.

Ούτε και φαίνεται να επαληθεύονται οι φόβοι για έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού» με μαζικές μετακινήσεις καταναλωτών σε νέους παρόχους χωρίς εξόφληση των χρεών στους προηγούμενους, καθώς καταγράφεται πλέον μια μάλλον απροθυμία των πελατών να αλλάξουν προμηθευτή. Το μοντέλο που ισχύει στην αγορά από τον περασμένο Αύγουστο προκαλεί μάλλον σύγχυση και διστακτικότητα στους καταναλωτές, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ο φθηνός σήμερα πάροχος δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης τον επόμενο μήνα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός έπειτα από πολλούς μήνες δείχνει για πρώτη φορά να βαίνει μειούμενος. Τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Eurostat θα δείχνουν εκτός απροόπτου ότι η ενέργεια έβαλε «φρένο» στον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του ρεύματος τον φετινό Νοέμβριο με τον ίδιο μήνα πέρυσι, τα στοιχεία πιθανότατα θα δείχνουν ότι θα είναι από μηδενικός έως και αρνητικός. Και αυτό καθώς τα 15-16 λεπτά με τα οποία χρεώνουν οι περισσότερες εταιρείες είναι χαμηλότερα από εκείνα που επέβαλαν στους λογαριασμούς ρεύματος τον περσινό Νοέμβριο, έναν από τους πιο εφιαλτικούς μήνες από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL