Ελλάς – Βουλγαρία πετρελαϊκή συμμαχία
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πολιτική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σχετικά με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, με τη μόνη εκκρεμότητα που μένει να είναι το πότε θα γίνει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το MoU θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο σε ειδική τελετή στην Αθήνα, ώστε αμέσως μετά η κοινή ελληνοβουλγαρική ομάδα εργασίας να αναλάβει τη νέα μελέτη για το έργο, το οποίο σε πολλά σημεία παραμένει ίδιο με το αρχικό.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Αντίστροφη ροή
Αν και ο εν λόγω αγωγός πετρελαίου έχει απασχολήσει πολλάκις και επί σειρά ετών την ελληνική ενεργειακή και διπλωματική ειδησεογραφία, ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός διαφέρει ποιοτικά, καθώς προβλέπεται αντίστροφη ροή πετρελαίου, δηλαδή, από Νότο προς Βορρά και όχι από Βορρά προς Νότο, αντικατοπτρίζοντας τη συντελούμενη αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη. Επομένως, η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα προμηθεύει, μέσω της Αλεξανδρούπολης, τη Βουλγαρία με πετρέλαιο, όχι εκείνη εμάς.
Τα μόνα που παραμένουν τα ίδια είναι η όδευση και η ενόχληση της Τουρκίας, η οποία εφόσον τελικά το σχέδιο «περπατήσει», θα δει να υποβαθμίζονται τα Στενά του Βοσπόρου και το γεωπολιτικό της βάρος, αλλά και να αναβαθμίζεται περαιτέρω η Αλεξανδρούπολη, για τη γεωστρατηγική ανάπτυξη της οποίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη δυσφορία της.
Η χωρητικότητα
Συνολικού μήκους 260 χλμ (τα 130 χλμ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στη Βουλγαρία), ο αγωγός θα έχει διάμετρο 24 ίντσες και χωρητικότητα 10 εκατ. τόνων για τη μεταφορά πετρελαίου στο διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς, το οποίο επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Σήμερα χωρά ποσότητες 7-8 εκατ. τόνων, αλλά η χωρητικότητά του θα μετατραπεί σε 10 εκατ., όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα από την Αλεξανδρούπολη ο Δημήτρης Κοπελούζος. Η Copelouzos Group θα είναι ο φορέας υλοποίησης του νέου έργου.
Σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο, το έργο στη νέα του μορφή φαίνεται να έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Εφόσον, μάλιστα, επιβεβαιωθεί το ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται μία από τις στάσεις που θα κάνει να είναι στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL