Ελληνοτουρκικές συνεργασίες ύψους… 5 δις!
«Πολύ σοβαρές και σημαντικές οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στο χθεσινό forum», είπε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος. «Στον οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο έχουμε πρόοδο. Το 2015 έκλεισε το εμπορικό ισοζύγιο των 2 χωρών περίπου στα 5 δις ευρώ, ενώ το 2000 μόλις και μετά βίας φτάναμε τα 100 εκατομμύρια. Στον τουρισμό, είχαμε 1 εκ. τουρίστες που επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά και όλη τη χώρα . Φέτος εκτιμούμε, αν βεβαίως ισχύσει η απαλλαγή από την βίζα των Τούρκων, θα φτάσουμε τα 2- 3 εκατομμύρια».
Ο κ. Κουτσίκος εκτίμησε μιλώντας στον Αlpha 989 ότι «έρχονται καλύτερες μέρες, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ θετικός αναφορικά με τις επιχειρηματικές δράσεις Ελλήνων στη Τουρκία και Τούρκων στην Ελλάδα. Θέλει την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων, θέλει περισσότερες επενδύσεις από Τούρκους στη Ελλάδα αλλά από Έλληνες στην Τουρκία» αν και όπως τόνισε «το φορολογικό είναι μείζον θέμα. Έχουμε 29% φορολογία. Φτάνουμε αμέσως- αμέσως γύρω στο 49%, άρα ποιος θα επενδύσει;. Ο κος Τσίπρας γνωρίζει και αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει δυνατότητες αυτή τη περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε αυτά τα χάλια. Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και στο επίσημο δείπνο είπε ότι ενδιαφέρεται και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε μια χρονική περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχονται επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Γερμανία και την Γαλλία ότι παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου και θέλουν να ποδηγετήσουν την ενημέρωση. Δεν είναι μόνο ότιη κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου έβαλε λουκέτο στην τουρκική εφημερίδα Zaman και σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, Μέσα Εημέρωσης που ανήκουν στην εταιρία μέσων ενημέρωσης Feza Gazetecilik, αλλά και ότι η γενικότερη αντίληψη της Άγκυρας για το ρόλο των δημοσιογράφων δέχεται επικρίσεις από τον δυτικό κόσμο.