17:31, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους εν μέσω θέρους σχεδιάζει η ΑΑΔΕ

Το γκάζι των ελέγχων πατάει η ΑΑΔΕ, συντάσσοντας λίστα με υποθέσεις «υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή» με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου μοριοδότησης.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 25.000 στοχευμένοι έλεγχοι και 2.500 έλεγχοι για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων. Σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε τη Δευτέρα, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με προσωπικό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, και αυτό φυσικά εστιάζει σε τουριστικές περιοχές.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία στη φετινή χρονιά υπό την πίεση της ακρίβειας και καθώς είναι σημαντικές, φυσικά, οι απώλειες από τον ΦΠΑ. Δίνεται έμφαση στην έκδοση αποδείξεων και αναμένονται χιλιάδες έλεγχοι σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής κ.λπ.

Με βάση τις οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των «ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, περιπτώσεις επιστροφής φόρων, υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων τα οποία δεν εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν υποθέσεις της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι δύνανται να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL