, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Επένδυση – σταθμός της Google στην Ελλάδα

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί η μεγάλη επένδυση του πολυεθνικού κολοσσού της Google, η οποία ανακοινώνεται σήμερα και θα μετατρέψει τη χώρα σε τεχνολογική πύλη.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός προχωρά στην ανάπτυξη υποδομών cloud (τεχνολογικά νέφη), σε συνδυασμό με την εφαρμογή δράσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, αλλά και ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων. Έτσι, εμπλουτίζεται ο κατάλογος των πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών, καθώς ήδη έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα σχέδια για τη χώρα μας η Microsoft και η Amazon.

Η επένδυση της Google στη χώρα μας αναμένεται να εκτοξεύσει τις «μετοχές» της Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, συμβάλλοντας στην ένταξη χιλιάδων επιχειρήσεων στον νέο κόσμο της υπερυψηλής τεχνολογίας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την πρόεδρο της Google Cloud International Άντερ Φοξ Μάρτιν και την πρόεδρο της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τις νέες υποδομές που θα αναπτύξει ο τεχνολογικός κολοσσός, αναμένεται να αναβαθμιστούν θεαματικά οι ταχύτητες και οι νέες δυνατότητες που θα έχουν οι πελάτες, μέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Επιπλέον, η Google θα προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική επένδυση στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Συγκεκριμένα, μέσω του Blue Submarine Cable System και σε συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό TI Sparkle θα γίνει η διασύνδεση με Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ με το επενδυτικό σχέδιο Raman θα υπάρξει επέκταση της διασύνδεσης προς Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Τζιμπουτί, Ομάν και Ινδία.

Η δημιουργία των νέων data centers της Google στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το ύψος της επένδυσης θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα και θα θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς θα δημιουργηθούν μεγάλου μεγέθους τεχνολογικές υποδομές σε μια περιοχή που σήμερα θεωρείται φτωχή. Μάλιστα, η επένδυση της Google αναμένεται να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Ο χαρακτήρας της στρατηγικής επένδυσης συνδέεται με τον στόχο της περιφερειακής αναβάθμισης της Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές στην περιοχή που εκτείνεται από την Ιταλία έως τη Μέση Ανατολή. Έτσι, η Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει ως κέντρο και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ιδιαίτερα χρήσιμο «εργαλείο» για την προώθηση της επένδυσης αυτής είναι η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, με τα οποία τα τεχνολογικά δεδομένα θα ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φρένο στο brain drain

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η ιταλική TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom.

Η παρουσία των τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ένταξη των επιχειρήσεων στον νέο ψηφιακό κόσμο. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο φρενάρισμα της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), ενώ θα αποτελέσουν και πόλο έλξης για επιστήμονες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα ήθελαν να ζουν και να εργάζονται σε εταιρείες υψηλού κύρους στη χώρα μας. Τέλος, θα καταστεί πιο εύκολη η σύνδεση των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών σχολών με τη λειτουργία των νέων τεχνολογικών υποδομών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL