Επιχειρηματικό βοριαδάκι… – Γράφει ο Ντίνος Κωστόπουλος

Γράφει ο Ντίνος Κωστόπουλος

ΤΟ ΑΡΜΕΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… Στο κρεβάτι του Προκρούστη η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, η οποία βρίσκεται βεβαίως και στο στόχαστρο των δανειστών, επιβάλλοντας κάθε είδους απίθανους φόρους, ξανά και ξανά. Δεν έχει καμία υπερβολή, αυτό που λέει συχνά ο απλός πολίτης, ότι η λεηλασία της Ελλάδος συνεχίζεται κανονικά, παρά τις όποιες καθυστερήσεις έγιναν λόγω της πανδημίας ή των προσχηματικών μειώσεων σε ΕΝΦΙΑ ή της απαλλαγής του ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων ακινήτων ή της αναστολής του φόρου υπεραξίας έως τις 31/12/22 ή και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που αναστάλθηκε μόνον για τα φετινά εισοδήματα.. Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων παραμένει στην υπ’ αριθμόν ένα πηγή εσόδων του κράτους και κυρίως πηγή τεράστιων χρηματικών εσόδων για τους δανειστές που αποδέχθηκαν με χαρά αυτά τα «ισοδύναμα μέτρα» φορολόγησης όλων Ελλήνων, αρχής αρχομένης από τα μνημόνια και μετά…

Έγραφε τότε ο Γερμανικός Τύπος, ότι στην Ελλάδα η ιδιοκτησία ακινήτων ανέρχεται σε 90% ενώ αντίστοιχα στην Ευρώπη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας το ποσοστό ιδιοκτησίας δεν ξεπερνάει το 20%. Συνεπώς – έλεγε τότε η γερμανική εφημερίδα – οι Έλληνες παρά την «συντεταγμένη χρεοκοπία» που τους επιβάλλουν με τα μνημόνια οι «θεσμοί» είναι όλοι αρκετά πλούσιοι! Κι έτσι, άρχισε η «λεηλασία του τόπου» μας επιβάλλοντας συνεχώς νέους αβάσταχτους φόρους, με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία μας.

Όσοι «χάρηκαν» από την εξαγγελία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μόλις αναρτήθηκε στο taxis το φετινό ραβασάκι τους, προφανώς και απογοητεύτηκαν ξανά… Σε κάποιους οι μειώσεις είναι ελάχιστες και σε κάποιους άλλους λιγότερο «τυχερούς» οι αυξήσεις είναι σημαντικές.

Παράλληλα με τους φόρους που επιβαρύνουν την ετήσια φορολογία κάθε ιδιοκτήτη ως φυσικό πρόσωπο και που είναι: Φόρος εισοδήματος μισθωμάτων 15 – 45% – Τέλος χαρτοσήμου 3,6% – Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,20-10% – Τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας προς τέκνα 3% εί της αντικειμενικής αξίας – Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης αναλόγως εμβαδού κατοικίας – Τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Σε όλα αυτά τα παραπάνω και εκτός του ειδεχθούς ΕΝΦΙΑ το «άρμεγμα της αγελάδας» συνεχίζεται σε ετήσια βάση με τον συμπληρωματικό φόρο επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του καθενός πάνω από τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες και με το ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας στους ΟΤΑ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων πλην της απαλλαγής έως 31/12/22 του ΦΠΑ 24% και του φόρου υπεραξίας 15% για τις αντιπαροχές και την αγορά νεόδμητης κατοικίας, ισχύουν πάντα ο φόρος χρησικτησίας 3%, ο φόρος ανταλλαγής 1,5%, ο φόρος διανομής ακινήτων 0,75%, ο δημοτικός φόρος επί του φόρου μεταβίβασης 3%, ο νέος φόρος υπερ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιϊας 7% επί του ΦΜΑ καθώς και το αναλογικό τέλος μεταγραφής σε υποθηκοφυλάκεια και κτηματολογικά γραφεία 5%.

Το επίκαιρο θέμα όμως είναι η από 1ης Οκτωβρίου σε ισχύ δωρεάν μεταβιβάσεις ακινήτων γονικής παροχής, κάτι που ίσχυε εν μέρει πάντοτε μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τι επιδιώκεται με την εφαρμογή αυτή; Μα φυσικά, η διεύρυνση της «φορολογικής βάσης» της ΑΑΔΕ με τα παιδιά των οικογενειών που μέχρι τώρα «κρύβονταν» πίσω από την «ιδιότυπη ασυλία» του γονέα.

Κι αν τελειώσατε εδώ, είστε ξανά γελασμένοι. Οσονούπω έρχονται εκ Βρυξελλών νέα μέτρα, όπως οι νέες υποχρεωτικές προδιαγραφές ασφαλείας για ανελκυστήρες που ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή τους από πολλούς δήμους και που σημαίνει 2,500 – 3.000 ευρώ δαπάνη για κάθε ανελκιστήρα. Έρχονται επίσης, η περιβαλλοντολογική επιθεώρηση ακινήτων, η επιθεώρηση ποιότητας πόσιμου νερού, η προστασία ακινήτων από αμίαντο, η επιθεώρηση προστασίας από πλημμύρες, η υποχρεωτική εξοικονόμηση νερού, ο έλεγχος εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, η προσβασιμότητα κτιρίων από ΑΜΕΑ και άλλα πολλά, όλα πάντοτε για το …καλό μας!