, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Επιστρέφει» η Eldorado Gold στις Σκουριές

cf1588c6dfe84b58b89d6ed7dcf1b3b5Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όπως και την ανανέωση της συνεργασίας με υπεργολάβους, συνεχίζει η Eldorado Gold στο εργοτάξιο των Σκουριών Χαλκιδικής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προ εβδομάδων έγκριση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην τεχνική μελέτη και την οικοδομική άδεια για την κατασκευή της μεταλλουργικής μονάδας.
Στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη Χαλκιδική αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, Paul Wright, σημειώνοντας πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται στην περιοχή εργασίες, όπως θεμελιώσεις ή έργα για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης στη μονάδα. Πρόκειται για μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου 345 εκατ. δολαρίων που υλοποιεί ο καναδικός όμιλος στην περιοχή.
Το πλάνο
Συνολικά οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Eldorado Gold για το σύνολο της δραστηριότητάς της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν, για το 2016, σε περίπου 95 εκατ. δολάρια για τις υφιστάμενες επενδυτικές δραστηριότητες και 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη νέων έργων. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν την προγενέστερη πρόβλεψη για επενδύσεις της τάξης των 105 εκατ. και 235 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, λόγω της επανέναρξης του έργου των Σκουριών, για το οποίο, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, επενδύθηκαν 5,9 εκατ. δολάρια.
Στην περιοχή ο καναδικός όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει τη συνδυαστική υλοποίηση επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης: η πρώτη θα διαρκέσει περίπου επτά χρόνια και η δεύτερη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη των 2/3 του κοιτάσματος, θα έχει διάρκεια 21 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, αρχές του 2016, είχε ανακοινώσει ότι προχωρά στην αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές, ως αποτέλεσμα της δίχως προηγούμενο κωλυσιεργίας του υπουργείου Περιβάλλοντος ως προς την έγκριση των αναγκαίων αδειών. Στο πλαίσιο αυτό, είχε θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της, καθώς έπρεπε να περιοριστεί στην υλοποίηση έργων συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στη δεύτερη φάση η Ολυμπιάδα
Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Eldorado, Paul Skayman, στην Ολυμπιάδα ξεκινά η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την κατεργασία μεταλλεύματος με σκοπό την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού. Τι περιελάμβανε η πρώτη φάση του έργου; Την υλοποίηση εργασιών περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αναβάθμισης της μονάδας και κατεργασίας των αποθέσεων.
Ο στόχος της εταιρείας παραμένει αμετάβλητος για έναρξη το 2017 της παραγωγής του μεταλλεύματος (385.000 τόνων περίπου ετησίως) που κατεργάζεται το ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας. Εξάλλου, στην Ολυμπιάδα την περασμένη άνοιξη το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση της άδειας εγκατάστασης του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, έργου που είναι προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ. Κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η εταιρεία επένδυσε για το έργο της Ολυμπιάδας περίπου 30 εκατ. δολάρια.
Το πραξικόπημα και η δραστηριότητα στην Τουρκία
Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μία από τις λιγοστές, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, που η δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν κυριάρχησε στις ερωτήσεις των αναλυτών προς τη διοίκηση της εταιρείας. Και αυτό για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι η κυβέρνηση, ούσα υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις συνολικά 16 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της μεγαλύτερης επένδυσης, ύψους 1 δισ. δολαρίων, στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, προχωρά στη χορήγηση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει την άδεια εγκατάστασης του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, όπως και το συμπληρωματικό-τροποποιητικό τεύχος τεχνικής μελέτης στις Σκουριές.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επέστρεψε, για την υλοποίηση προσαρμογών, στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος. Καίτοι πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας, οι ενάντιοι του έργου ερμηνεύουν την κίνηση του ΥΠΕΝ ως ακόμα ένα “μπλόκο” κατά της επένδυσης.
Δύο μεταλλεία
Δεύτερον, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν και κατά πόσο επηρεάζεται από το χάος στην Τουρκία η δραστηριότητα της Eldorado στη χώρα, όπου διαθέτει δύο μεταλλεία σε Kisladag και Efemcukuru. Όπως ανέφερε ο Skayman, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που διαδέχτηκε τα γεγονότα στη γείτονα, δημιουργεί οφέλη για τον καναδικό όμιλο. “Στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε έχουμε καταγράψει μια υποτίμηση του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η οποία υπερβαίνει τον πληθωρισμό (σ.σ.: συνήθως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν υψηλότερος συγκριτικά με την υποτίμηση του νομίσματος). Γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξει ελαφρά κερδοφορία”, σημείωσε.
“Στην Τουρκία δραστηριοποιούμαστε απρόσκοπτα εδώ και 20 χρόνια, με την εμπειρία μας εκεί να είναι θετική. Εκτιμούμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση”, σχολίασε ο Wright.
Τα μεγέθη
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η εκτιμώμενη παραγωγή χρυσού τοποθετείται στις 570.000 ουγκιές, με μέσο κόστος για την εμπορική παραγωγή ύψους 595 δολαρίων (ανά ουγκιά) και συνολικό κόστος 930 δολάρια. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εταιρεία παρουσίασε έσοδα της τάξης των 107 εκατ. δολαρίων, ενώ εμφάνισε ζημίες περίπου 330 εκατ. δολαρίων (από 199 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Η εταιρεία εκτιμά ότι η δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα θα της αποφέρει έσοδα 40 εκατ. δολ. το 2016, της τάξης των 140 εκατ. το διάστημα 2017-2019 και 154 εκατ. ευρώ το 2020. Όσον αφορά τη μετοχή της (ELDO), οι αναλυτές προβλέπουν, σε ετήσια βάση, μέση τιμή-στόχο ύψους 5,65 δολαρίων, με “υψηλό” τα 7 δολάρια και “χαμηλό” τα 4,09 δολ. Η τιμή της μετοχής, που δοκιμάστηκε λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέρχεται σήμερα σε 5,35 δολάρια. capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.