, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Έρχονται ανατιμήσεις – φωτιά στα ράφια

Με νέο κύμα ανατιμήσεων θα έρθουν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται να αυξηθούν 800 κωδικοί προϊόντων στα σουπερμάρκετ κατά τουλάχιστον 10-15%.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Για παράδειγμα, τα τυροκομικά θα «δουν» αύξηση έως και 30% σε σχέση με σήμερα, ενώ αναμένεται να εκτοξευθούν αναψυκτικά και ροφήματα κατά 35%. Μεγάλες θα είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών που η τιμή τους θα ανέβει κατά 20% και κατά 21% θα αυξηθούν και οι βρεφικές πάνες.

Και ενώ οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι καταναλωτές καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς στα ράφια πωλούνται προϊόντα στην ίδια τιμή αλλά με μικρότερη συσκευασία.

Τα τρικ των επιχειρήσεων

Πολλές επιχειρήσεις για να αποφύγουν νέες ή μεγαλύτερες αναπροσαρμογές τιμών που θα έστρεφαν τους καταναλωτές σε ανταγωνιστές τους προχώρησαν σε κάποια τρικ, αφήνοντας την ίδια συσκευασία στο προϊόν αλλά μειώνοντας την ποσότητα.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στην «Political» για «το νέο φαινόμενο εξαπάτησης του καταναλωτή με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή». Και συνέχισε κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι», καθώς οι βιομηχανίες «ξεκίνησαν το καθεστώς της μείωσης της ποσότητας», ώστε να κρατιέται ίδια η τιμή των προϊόντων, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και με την ίδια ακριβώς συσκευασία, ώστε να μη φαίνεται η αύξηση της τιμής τους.

«Τερτίπια των εταιρειών, ώστε να εξαπατήσουν τους καταναλωτές», τονίζει φανερά εκνευρισμένος ο κ. Λεχουρίτης, δίνοντας παράλληλα παραδείγματα όπου συσκευασίες προϊόντων από 100ml έγιναν 80ml ή από 1 κιλό έγιναν 800 γραμμάρια. «Έχουμε οριζόντια μείωση σε ποσότητες συσκευασμένων τροφίμων, αλλά και σε συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά», επισήμανε.

Κρίσιμη συνάντηση

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Αναφορικά με τις μειωμένες ποσότητες των προϊόντων που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε: «Στα προϊόντα έχουμε θεσπίσει ανώτατο πλαφόν κέρδους και πράγματι κάποιοι πονηροί προσπάθησαν να προσπεράσουν τη διάταξη του πλαφόν με αυτό το κόλπο. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό είναι παράνομο. Το πλαφόν έχει μπει σε μοναδιαίο κόστος -μετράει την ποσότητα και οι έλεγχοι που κάνουμε με τη ΔΙΜΕΑ εδώ και δύο εβδομάδες είναι εστιασμένοι σε αυτό που γίνεται. Οι έλεγχοι συνεχίζονται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη είναι της εταιρείας που έχει αλλάξει τη συσκευασία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα και όχι των σουπερμάρκετ. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL