02:52, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Έρχονται νέες παροχές με… συνταγή ΔΝΤ!

Το κλείσιμο του κύκλου των παροχών μέσω των επιδοτήσεων για το ρεύμα και τα καύσιμα σηματοδοτεί την αφετηρία για τη δημιουργία «κουμπαρά», μέσω του οποίου θα υπάρξουν νέες στοχευμένες ενισχύσεις, με οδηγό τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τις πολύ καλές επιδόσεις του προϋπολογισμού, λόγω αυξημένης κατανάλωσης και τουριστικής κίνησης.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με πηγές της Political, στο υπουργείο Οικονομικών δεν συζητούν ούτε για πλάκα παροχές τύπου «επιταγής ακρίβειας», καθώς με ταυτόσημες δηλώσεις τους τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα περιθώριο». Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ρισκάρει «ούτε μία στο εκατομμύριο» την πορεία της οικονομίας εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και 11 συνεχών θετικών αξιολογήσεων, οι οποίες (μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας) οδηγούν σύντομα στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας! Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου… εξοργίζονται όταν ακούν διάφορα σενάρια περί παροχών, που μπορεί να δώσουν λανθασμένο σήμα στις αγορές και στους επενδυτές.

Ωστόσο, υπάρχει η ισχυρή δυναμική του τουρισμού, που μπορεί να ανοίξει την όρεξη, με φόντο το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Το -σχεδόν- διπλάσιο τουριστικό πλεόνασμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σχέση με το 2019, και η ισχυρή δυναμική του τουριστικού προϊόντος για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οδηγούν πλέον σε ανοδικές αναθεωρήσεις του φετινού ποσοστού της ανάπτυξης, γεγονός που δημιουργεί το περιθώριο σχηματισμού ενός νέου «κουμπαρά», ο οποίος δεν θα… ενοχλήσει τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς θα αποτελεί περίσσευμα.

Ορόσημο για το οικονομικό επιτελείο είναι το κλείσιμο του Ιουλίου, όπου εκτός από την πιο ασφαλή εικόνα για τη φετινή κίνηση, θα προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τη δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ένα στοιχείο που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η νέα σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται υπέρβαση των στόχων στο σκέλος των εσόδων.

Όπως επισημαίνει με νόημα πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα μόνα δεδομένα που υπάρχουν για τους προσεχείς μήνες είναι η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ενώ είναι υπό επεξεργασία το πλαίσιο των εισοδηματικών αυξήσεων για πρώτη φορά ύστερα από δώδεκα χρόνια σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL