Έρευνα: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για την οικονομική κατάσταση

agora
Άκρως απογοητευτικά για το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν να συμπληρώσουν το δείγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας με μεγάλη δυσκολία, καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες, αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση.
Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ 4 στους 10 «τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.
Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -43 μονάδες, υψηλότερα πάντως από τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -6 μονάδες.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, παρατηρείται σαφώς χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη κατά τη τρέχουσα περίοδο, επιστρέφει στο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 2014 (-41), όταν η αναγγελία του ΕΝΦΙΑ και η έντονη πολιτική αστάθεια λόγω του αδιεξόδου της Προεδρικής εκλογής, είχαν συμβάλει στη διατήρηση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
-Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σαφώς αυξημένη απαισιοδοξία (σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015») για την περαιτέρω εξέλιξή της.
-Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντυπωσιακά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.
-Εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί πτωτικά.
-Απαισιοδοξία, εντυπωσιακά αυξημένη σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015», για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+41) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65).
-Σταθερή προθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.
-Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον «Mάρτιο 2015»).
-Εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.
-Σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών του Νoμού Θεσσαλονίκης εκτιμούν αρνητικά το εξάμηνο που πέρασε και οι απόψεις τους συνοψίζονται στα εξής:
-Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με τον “Μάρτιο 2015”, πτώση της παραγωγής (-48 από -16) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί ο σχετικός δείκτης και σε Εθνικό επίπεδο (-25 από +8). Οριακή αισιοδοξία
παρατηρείται για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τις οριακά απαιδιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε Εθνικό επίπεδο.
-Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.
-Αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, μικρότερη όμως σε σχέση με τον “Μάρτιο 2015”.
-Αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά αρνητική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.