, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Έργα 4 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Στα 29 λεπτά φτάνει η μέση διάρκεια μιας μονής διαδρομής για έναν οδηγό που κινείται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων νέας έρευνας της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Pricefox.

Της ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο δείκτης κυκλοφοριακής συμφόρησης αυξάνει σημαντικά όσο αφήνουμε πίσω τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας αλλά και όσο αρνούμαστε να χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «προίκα» από την ανησυχία και την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Το πρόβλημα παροξύνθηκε με τα δεκάδες οχήματα στους δρόμους λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης αλλά και των πολλών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την εκτέλεση δεκάδων έργων.Ωστόσο, το οδικό δίκτυο χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τα 4 εκατ. ευρώχρηματοδότησης που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά σε έργα που θα αυξήσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια της πόλης.

Σε 48 στοχευμένα σημεία πουέχουν υποδείξει οι ειδικές υπηρεσίες του δήμου,τα οποία δέχονται μεγάλη επιβάρυνση, όπως κεντρικοί οδικοί άξονες, καθώς και δρόμοι γύρω από σχολεία και πανεπιστήμια, θα υλοποιηθούν δεκάδες έξυπνες παρεμβάσεις.Στόχος είναι να μειωθεί αισθητά η «δυσφορία» και αυτό θα αλλάξει άρδην την εικόνα της πόλης.Άλλωστε, το α’ τρίμηνο του έτους θα αποτελέσει σταθμός σημαντικών εξελίξεων με επιπλέον έργα πνοής για την πόλη.

Ξεκινούν άμεσα οι μελέτες

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργαπου δρομολογούνται προς υλοποίηση είναι το ντεκ της παλιάς παραλίας, ο διαγωνισμός για τις μελέτες του οποίουξεκινά άμεσα.Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση για τις μελέτες που αφορούν την ανάπλαση της Αριστοτέλους, ενώ παράλληλα δημοπρατείται και το έργο ανάπλασης των πρώην στάβλων της Παπάφη, ώστε η Τούμπα να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που θα βελτιώσει αισθητικά αλλά και λειτουργικά το αστικό της περιβάλλον.

Δημοπρατείται επίσης η μελέτη για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην Ψελλού, με ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προκηρύσσεται και ο διαγωνισμός για το έργο της αστικής αναζωογόνησης 10 εμπορικών δρόμων, το οποίο προχωρά με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τρέχει» και η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ενός έργου με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα αναπλάσεων στις γειτονιές και παράλληλα, μέσα στον Φεβρουάριο, αναμένεται και η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ σχεδιάζεται και ένα μητροπολιτικό πάρκο 100 στρεμμάτων στην περιοχή πλησίον του Μουσείου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL