, Τετάρτη
19 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Εθνική τράπεζα: Τα οκτώ «κλειδιά» για τα θετικά μεγέθη 9μήνου

Περισσότερες χορηγήσεις δανείων, υψηλότερο μέρισμα και ακόμη ταχύτερο εκσυγχρονισμό δρομολογούν για την Εθνική Τράπεζα τα εντυπωσιακά μεγέθη που κατέγραψε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία στηρίχθηκαν σε οκτώ άξονες.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το μάνατζμεντ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών στα 680 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,9%. Τα μεγέθη της Εθνικής ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων και των παραγόντων της αγοράς, με αποτέλεσμα η διοίκηση να ανεβάσει τον πήχη των φετινών στόχων σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα.

Η τράπεζα έχει καταφέρει άλματα στο σκέλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της και σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα από τόκους, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις αυξημένες χορηγήσεις, έχει ενισχύσει θεαματικά την ανταγωνιστική της θέση. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της τράπεζας από τον οίκο Moody’s στη βαθμίδα ΒΒ-, με διατήρηση των θετικών προοπτικών.

Τα δυνατά «χαρτιά»

Η ισχυροποίηση του ισολογισμού της Εθνικής προήλθε από την ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων κατά 41% σε ετήσια βάση και τη συγκράτηση του κόστους και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Ειδικότερα, οι παράγοντες που συνέβαλαν στη θεαματική βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας ήταν οι εξής:

1. Η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 5%, ενώ ειδικά κατά το γ’ τρίμηνο του έτους η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε στο 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

2. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 22%, λόγω νέων καρτών, των πληρωμών για τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών και την αύξηση των προμηθειών για επενδυτικά προϊόντα.

3. Οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 2%, ενώ ο δείκτης κόστους προς τα οργανικά έσοδα διαμορφώθηκε στο 45,2%.

4. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν μετά τις προβλέψεις μόλις σε 300 εκατ. ευρώ.

5. Ο δείκτης CET1 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας μετά την πλήρη εφαρμογή του ΔΛΠΧ9 ανέρχονται σε 15,2% και 16,3% αντίστοιχα. Μάλιστα, η οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με την EVO Payments, η οποία θα κλείσει προσεχώς, αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περαιτέρω, διαμορφώνοντας τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας μετά την πλήρη επίπτωση του ΔΛΠΧ9 σε 15,8% και 16,9% αντίστοιχα.

6. Αξιοποίηση του οφέλους από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, μέσα από την ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων, την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στις εκταμιεύσεις δανείων λιανικής, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων και καρτών. Επιπλέον, προωθήθηκαν νέες στρατηγικές συνεργασίες, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο η τράπεζα εφάρμοσε νέες τεχνολογίες και συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία αντικατάστασης του συστήματος Βασικών Τραπεζικών Εργασιών.

7. Η ψηφιακή στρατηγική εξακολουθεί να σημειώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τους εγγεγραμμένους χρήστες των ψηφιακών καναλιών να αγγίζουν τα 3,6 εκατ., με αύξηση 9% σε ετήσια βάση. Οι ενεργοί χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών της Εθνικής ανέρχεται σε 2,7 εκατ. και ήταν αυξημένοι στο γ’ τρίμηνο του 2022 κατά 13%.

8. Τέλος, η τράπεζα προώθησε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τη στρατηγική για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και την ευρύτερη ατζέντα με τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης, παρακολουθώντας το αποτύπωμα άνθρακα των πελατών και εφαρμόζοντας πρότυπες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.