, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Eurogroup: Στο επίκεντρο τα πλεονάσματα

Το Εurogroup έχει διακόψει από τις 19:30 ώρα Ελλάδα τις εργασίες του και υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του προέδρου Γερούν Ντέϊσελμπλουμ με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών σύμφωνα με την naftemporiki.gr.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι στόχος του απόψε είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ είχε μιλήσει για συμφωνία, αλλά όχι απαραίτητα συνολική συμφωνία.
Οι συζητήσεις απόψε αφορούν τον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, όπου όλα δείχνουν ότι θα είναι 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022.
Θα πρέπει επίσης να καθορίσουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες μετά το 2022 και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, με την πρώτη να τοποθετεί ψηλά τον πήχη και το διεθνή οργανισμό να ζητάει μείωση κάτω του 2% του ΑΕΠ ετησίως.
Από την κατάληξη στο θέμα των πλεονασμάτων θα κριθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κινηθεί στη βάση της απόφασης του Εurogroup, της 25ης Μαΐου 2016. Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και αφού η Ελλάδα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.