, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

«Φλέβα χρυσού» οι ΑΠΕ για τα μεγέθη της Mytilineos

«Φλέβα χρυσού» με τεράστιες επιδόσεις και αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια αποδεικνύονται για τον Όμιλο Mytilineos οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα μεγέθη εννεαμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών με ισχυρούς πυλώνες, εκτός των ΑΠΕ, τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και το αλουμίνιο.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προϊδεάσει από τον περασμένο Ιούλιο για την έκρηξη των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο του έτους, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Έκρηξη μεγεθών

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο εννεάμηνο εκτινάχθηκαν στα 312 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη στα 533 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 4,57 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές είναι υψηλότερες κατά 169%, 121% και 171% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη περισσότερο, η διαφορά φαίνεται και από τη σύγκριση με τα μεγέθη του εξαμήνου. Υπενθυμίζεται πως το α’ εξάμηνο του 2022 ο όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη της χρήσης του 2021 ήταν 162 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο με τα οικονομικά μεγέθη, η έκρηξη των κερδών οφείλεται στην υψηλή απόδοση των θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, η προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές και τα υψηλά περιθώρια κέρδους EBITDA στην αύξηση κατά 30% στον τομέα του αλουμινίου και στις επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν σε 442 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος λόγω της μεγάλης βελτίωσης της χρηματοοικονομικής του θέσης προχώρησε σε μείωση του δανεισμού, ενώ στο δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται περαιτέρω εντυπωσιακή αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τον ισολογισμό εννεαμήνου, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο 1,398 δισ. ευρώ, ενώ το ταμείο του ομίλου «ξεχείλιζε» από χρήμα με ρευστά διαθέσιμα 684 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του έτους οι δαπάνες για επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ανάπτυξη

Η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826MW (CCGT), η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και τα μεγάλα projects σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό διασφαλίζουν την αναπτυξιακή τροχιά του Ομίλου Mytilineos για τα επόμενα χρόνια. Ειδικά στο β’ εξάμηνο του έτους καταγράφεται για πρώτη φορά σημαντική αύξηση των επιδόσεων του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Οι επιδόσεις αυτές, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων από το διεθνές χαρτοφυλάκιο του τομέα. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις εννεάμηνου, ο τομέας RSD κατέγραψε κύκλο εργασιών 395 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τομέας είχε ολόκληρο το 2021 λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 4,5 φορές, στα 65 εκατ. ευρώ!

Έτσι, ο τομέας RSD, σύμφωνα με τις αναφορές των αναλυτών, εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης του ομίλου, καθώς μέσω της πλατφόρμας BOT προωθούνται οι πωλήσεις έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε διάφορες αγορές της Ευρώπης. Η συνολική δυναμικότητα του χαρτοφυλακίου της Mytilineos είναι 2.445 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 233 μεγαβάτ βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, 951 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή και τα 1.261 μεγαβάτ έτοιμα για κατασκευή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL