06:47, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

«Φωτιά» οι αυξήσεις, παλεύει ο… πυροσβέστης

Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις αυξήσεις τον μήνα Ιούλιο δεν μας κάνει σοφότερους, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που βλέπουν οι πολίτες στη… σούμα που κάνουν στο τέλος του μήνα. Μπορεί ο δείκτης τιμών να διαμορφώθηκε στο 11,6% για τον μήνα που μας πέρασε έναντι 12,1% τον Ιούνιο, όμως η ακρίβεια παραμένει υψηλή τόσο στην ενέργεια όσο και σε βασικά είδη διατροφής.

Τα ελληνικά νοικοκυριά «αγκομαχούν» για να καταφέρουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που επιτάσσει το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την Ευρώπη από τον Ιανουάριο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να βλέπουν τα νούμερα και να… ζαλίζονται που υπάρχει μια (μικρή) πτώση.

Η κυβέρνηση με σειρά μέτρων που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει για τη στήριξη των νοικοκυριών έχει κατορθώσει να δώσει ανάσες στους πολίτες της χώρας και με σταθερά βήματα να ομαλοποιήσει έως ένα βαθμό την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο πεδίο των τιμών και να βάλει «φρένο» στις ανατιμήσεις που αδειάζουν τα πορτοφόλια των Ελλήνων.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτόξευση των τιμών είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας. Και η ΕΛΣΤΑΤ έρχεται να δώσει τη συνολική εικόνα, που πραγματικά προκαλεί ίλιγγο με τις αυξήσεις σε ποσοστά που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς εύκολα: στην ενέργεια, με 178,9% μεταξύ Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2022 στο φυσικό αέριο και 65,1% στο πετρέλαιο, ενώ 33% στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό 55,8%. Ο δείκτης των τροφίμων διαμορφώνεται πλέον στο 13%, με αυξήσεις στα κρεατικά 16,7%, στα λαχανικά 13,4%, στο λάδι 27,3%. Ακόμη, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στα αεροπορικά εισιτήρια και στις τιμές των ξενοδοχείων, με την τιμή του πακέτου διακοπών να αυξάνεται κατά 11,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Όλα αυτά με φόντο τον «παγωμένο» χειμώνα που έρχεται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι στους πολίτες της χώρας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Και παράλληλα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζουν τον σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασώσουν την κρίσιμη κατάσταση.

«P»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL