, Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Γερμανική λατρεία για τα ελληνικά φρούτα

Στην αναγνώριση ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία πάνε καλά προχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια του 8ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Αειφορία – Εξωστρέφεια, “καλλιεργούν” ανάπτυξη για τα γεωργικά προϊόντα».

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΠΑ

Ο υπουργός τόνισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πορεία των εξαγωγών ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία είναι ανοδική και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω αύξησης, ενώ εξήρε τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας ότι «η διασύνδεση με τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες και οι επιχειρηματικές γέφυρες επικοινωνίας που χτίζει είναι θεμελιώδες στοιχείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας. Αυτή η σύνδεση γίνεται πιο συνεκτική και πολύτιμη με την ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας που επιτελείται μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του Επιμελητηρίου».

«Στηρίζουμε τους νέους αγρότες»

Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2021, υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ με τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης «προχωρούμε σε ριζοσπαστικές πολιτικές και δράσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, ενεργοποιήσαμε προγράμματα στήριξης νέων αγροτών ύψους 520 εκατ. ευρώ και στήριξης της βιολογικής παραγωγής αξίας 661 εκατ. ευρώ». Το 2021 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων τους προς τη Γερμανία, όπως πρόσθεσε, ανήλθε σε 403.354.548 ευρώ έναντι εισαγωγών ύψους 57.493.309 ευρώ, με τα ελληνικά κεράσια, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, βερίκοκα και καρπούζια στην πρώτη γραμμή προτίμησης των Γερμανών καταναλωτών. «Ο μέσος Γερμανός καταναλωτής αναζητεί ποιοτικά, θρεπτικά και γευστικά τρόφιμα και είναι στο χέρι των Ελλήνων παραγωγών και τυποποιητών να κεντρίσουν ακόμη περισσότερο την προσοχή τους και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, δρ Αθανάσιος Κελέμης.

Στην αναγνώριση ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία πάνε καλά προχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ προς τη Γερμανία. «Ναι, οι εξαγωγές πάνε καλά. Τον περασμένο χρόνο έσπασαν το φράγμα των 40 δισ. ευρώ και μάλιστα το διμερές εμπόριο στο αγροδιατροφικό κομμάτι είναι θετικό και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτό που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια και πλέον από το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι ο ετήσιος τζίρος Ελλάδας – Γερμανίας, το 1 δισ. αφορά εξαγωγές της χώρας μας».

«Να… φύγουμε από τενεκέ και τελάρο»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ακόμη ότι «αν θέλουμε να μπούμε δυνατά στις μεγάλες αλυσίδες που εισάγουν τα προϊόντα μας και τα διαθέτουν στους Γερμανούς καταναλωτές, πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες πτυχές. Πρέπει να φύγουμε από τον τενεκέ και το τελάρο και να πάμε στις μικρές συσκευασίες και έτσι θα καταφέρουμε να εκτοπίσουμε προϊόντα αντίστοιχα άλλων μεσογειακών χωρών». Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι «τιμή και ποιότητα των ελληνικών προϊόντων θεωρούνται δεδομένες από τους Γερμανούς εισαγωγείς και αυτό που ζητούν πλέον είναι να ενημερωθούν για τις ενέργειες και πρακτικές που υιοθετούνται προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και προς την αειφόρο ανάπτυξη».

Αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ποσοστό των εξαγωγών της Ελλάδας, καθώς 30 μόλις επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 70% των εξαγωγών παγκοσμίως, ενώ εξήρε τις κινήσεις του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των clusters με παροχή κινήτρων προς τις ΜμΕ του αγροδιατροφικού κλάδου και την προκήρυξη προγράμματος καινοτομίας και αειφόρου ανάπτυξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από την έκδοση της εφημερίδας Political

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.