23:59, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Γερμανικό σχέδιο για τραπεζική ενοποίηση χωρίς αλλαγή συνθήκης

oikonomia-euro-arxeioΗ Γερμανία επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα επιτρέψει τη συμπλήρωση μιας τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης χωρίς να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ από την έναρξη του ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι τώρα, το Βερολίνο επέμενε ότι η 28μελής Ένωση θα πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της προκειμένου να μεταφέρει την εξουσία για τη διάλυση ή τη «διόρθωση» των τραπεζών από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμβιβαστική λύση την οποία επεξεργάζονται αξιωματούχοι στην καγκελαρία του Βερολίνου, και συζητούν με τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνιστούσε μια τεράστια πρόοδο, επειδή η επιμονή που δείχνει μέχρι τώρα η Γερμανία θα προκαλούσε μια μακρά και πολιτικά ριψοκίνδυνη διαδικασία.

Η ευρωζώνη χρειάζεται οπωσδήποτε μια τραπεζική ένωση προκειμένου να αποκαταστήσει τη δανειοδότηση της οικονομίας, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και να ενισχύσει την ανάπτυξη έτσι ώστε οι χειμαζόμενες οικονομίες του νότου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Θα βοηθούσε επίσης να αποτραπεί άλλη μια κρίση χρέους.

“Η Καγκελαρία ετοιμάζει μια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Εργάζονται μαζί με αξιωματούχους της ευρωζώνης σε αυτό», δήλωσε μια πηγή της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Στο Βερολίνο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως η κυβέρνηση μελετά πολλά σενάρια, όχι μόνο ένα. Σοβαρές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μόνο τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και επαφίενται στην κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, δήλωσε η πηγή. Η επιλογή σχεδίου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του συνασπισμού.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ενθαρρύνθηκαν που η Γερμανία εμπλέκεται τώρα στις διαπραγματεύσεις, αφού επέμεινε για τόσο πολύ στα νομικά εμπόδια. Αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε πως η πρόταση δημιουργεί ελπίδες για μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και ακόμα υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σήμερα πως μετά της γερμανικές εκλογές θα εντατικοποιηθεί η εργασία για τη δημιουργία της υπηρεσίας η οποία θα μπορεί να διατάζει την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο μιας τράπεζας της ευρωζώνης.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Ρόιτερς πως, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που συζητείται στην καγκελαρία, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας εκκαθάρισης στη βάση του Άρθρου 114 της Συνθήκης της ΕΕ.

Αυτή η νομική βάση είχε χαρακτηριστεί ως επαρκής από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά δεν είχε εγκριθεί μέχρι τώρα από τη Γερμανία.

Ωστόσο, σε αντάλλαγμα η υπηρεσία θα μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα μόνο των 130 τραπεζικών ομίλων της ευρωζώνης οι οποίοι θα εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μικρότερες γερμανικές αποταμιευτικές τράπεζες, Sparkassen, που συχνά έχουν στενές διασυνδέσεις με γερμανούς πολιτικούς, να εξαιρεθούν από μια ευρωπαϊκή εποπτεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αν και κανένας γερμανός πολιτικός δεν θεωρείται πιθανό να μιλήσει ανοικτά για την ιδέα αυτή πριν από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε μια συμβιβαστική λύση στη βάση του Άρθρου 114 της Συνθήκης, είπε:

“Το Άρθρο 114 δίνει μόνο μια περιορισμένη βλέψη και ασφαλώς μπορείτε να βρείτε μια λύση που να βασίζεται στο Άρθρο 114, όμως δεν θα είναι αυτό που πρότεινε η Επιτροπή».

Προκειμένου να αποφύγει μια αλλαγή της Συνθήκης, η Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα φέτος να έχει η ίδια τον τελευταίο λόγο για την εκκαθάριση των τραπεζών, ακόμη και στην περίπτωση που θα δρούσε με τη σύσταση ενός συμβουλίου το οποίο θα περιελάμβανε τις εθνικές αρχές και την ΕΚΤ.

kathimerini.gr