, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Οκτώβριο

Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους τον Αύγουστο, η οποία πέρασε κατά το μεγαλύτερο μέρος στην κατανάλωση, αλλά και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο, επηρέασε αρνητικά την αποταμίευση, ενώ την ίδια στιγμή «κοιλιά έκανε» η ζήτηση δανείων, λόγω υψηλότερων επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Οκτώβριο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 550 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 2,255 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 671 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,502 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο μόνος τομέας στον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων ήταν οι ασφάλειες κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης τον Σεπτέμβριο κατά 377 εκατ. ευρώ. Οι μη τραπεζικές εταιρείες απέσυραν τον Οκτώβριο καταθέσεις ύψους 678 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν αβγατίσει τα διαθέσιμά τους κατά 1,879 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τις μειωμένες καταθέσεις διοχετεύτηκε στην πληρωμή υποχρεώσεων και κυρίως φόρων, κάτι που εξηγεί και την υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 322 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 448 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Το αρνητικό κλίμα λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα του ενεργειακού κόστους, προκάλεσε… παρενέργειες και στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων διαμορφώθηκε στο 6,2%, έναντι 7,2% τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού «φρενάρισε» την ανάληψη μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου. Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε οι επιχειρήσεις να μην εκτεθούν περισσότερο στον δανεισμό, ενώ κάμψη σημείωσε και η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς τα νοικοκυριά είδαν από τη μία πλευρά να πιέζεται το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη να ξεφεύγει το κόστος του χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή των χορηγήσεων ήταν αρνητική κατά 639 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν θετική κατά 1,069 δισ. ευρώ. Η αρνητική ροή οφείλεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό στις επιχειρήσεις, καθώς τα νέα δάνεια που εκταμίευσαν ήταν 665 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες ήταν λιγότερα κατά 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε σημειωθεί θετική καθαρή ροή κατά 57 εκατ. σε σχέση με τον Αύγουστο. Συνεπώς, ο Οκτώβριος (πρώτος μήνας του δ’ τριμήνου του έτους) αποτελεί ένα σημείο καμπής και μένει να φανεί αν η τάση αυτή θα επιβεβαιωθεί και τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL