"Γίνονται επενδύσεις από Ρώσους χωρίς… θόρυβο"

Popof copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
«Πάντα παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα» είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «Κ» ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, ο οποίος συμπλήρωσε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν δεκάδες επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών σε ακίνητα της χώρας μας, χωρίς αυτές απαραιτήτως να συνοδεύονται από… θόρυβο και τυμπανοκρουσίες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ποπόφ πριν ένα χρόνο σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονία Παλλάς είχε ενημερώσει για το ενδιαφέρον Ρωσικών εταιριών για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Παραμένει το ενδιαφέρον. Έγιναν  κινήσεις εκ  μέρους της ρωσικής πλευράς για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για τους σιδηρόδρομους σε συνδυασμό. Εκτός από αυτό συνεχίζονται οι μικροεπενδύσεις των Ρώσων σε ακίνητα. Μικροεπενδύσεις που δεν συνοδεύονται από… θόρυβο.  Έχουν γίνει άλλωστε επενδύσεις σε ξενοδοχεία από ιδιώτες» τονίζει ο κ. Ποπόφ, ο οποίος μίλησε στο karfitsa.grστο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσης που παρέθεσε το Προξενείο στις αρχές της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή την εθνική γιορτή της Ρωσίας.
«Οι επιχειρηματίες μας είναι έμπειροι άνθρωποι που έχουν γνώση στο ζήτημα της αγοράς των ακινήτων και έτσι δεν μας χρειάζονται» υπογραμμίζει επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη απαντώντας στην ερώτηση εάν οι Ρώσοι ιδιώτες ζητούν στη συμβολή των αρχών προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποιου είδους επένδυση. «Πρόκειται για προσωπικές πρωτοβουλίες που γίνονται στο πλαίσιο συνεργασίας του κλίματος που δημιουργείται από τα δυο κράτη» τονίζει.  Συμπληρώνει δε ότι: «οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύπλευρες. Υπήρξε πρόοδος και ενδυνάμωση των σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός. Αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων υπήρξε πρόοδος. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά».
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό και κατά πόσο επηρεάζουν αυτά τις Ελληνορωσικές σχέσεις αναφέρει ότι «υπάρχει μια γενική γραμμή. Παρά τις εσωτερικές αλλαγές κυβερνήσεων και καταστάσεων το αμοιβαίο ενδιαφέρον και η αμοιβαία φιλική διάθεση συνεχίζονται».
Σημειώνεται πως στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Μακεδονία Παλλάς, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη παραβρέθηκαν ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο Σταύρος Καλαφάτης, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία κ.α.