, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

H πιστή τήρηση του μνημονίου θα φέρει κούρεμα το 2014;

ΓέρουνΈνα χρόνο πιστή τήρηση του Μνημονίου φαίνεται ότι ζητούν οι εταίροι ώστε να πουν το “ναι” σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό αφήνει να φανεί εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δύο πολύ σημαντικούς τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται πως συζητούν οι εταίροι. Ο ένας είναι μέσω της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό η χώρα θα απαλλαγεί άμεσα από ένα χρέος της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων με το οποίο επιβαρύνεται αυτή τη στιγμή για τη στήριξη των τραπεζών.

Ταυτόχρονα μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει χαρακτηριστικά πως “ακόμη δεν έχουμε λάβει απόφαση για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων”. Με τυον τρόπο αυτό ο επικεφαλής του Eurogroup αφήνει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολόγων του δημόσιου τομέα.

 Όπως τονίζει μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από μέρους της τρόικας δεν υπάρχει καμία απαίτηση για νέα μέτρα από τη χώρα μας. Αντίθετα όπως λέει η μόνη απαίτηση είναι η τήρηση των έως τώρα συμφωνηθέντων.