, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ελλάδα "έχασε" το περασμένο καλοκαίρι… 38 "γαλάζιες σημαίες" από τις ακτές της!

Μαρμαράς, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης – karfitsa.gr
Τριακόσιες ενενήντα πέντε ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος τη διεθνή αναγνώριση της Γαλάζιας Σημαίας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες.
Στη Χαλκιδική θα κυματίζουν φέτος το καλοκαίρι 41 Γαλάζιες Σημαίες, σε 39 ακτές και 2 μαρίνες. Ο δήμος Σιθωνίας είναι ο δήμος με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές και μαρίνες στη Χαλκιδική, με 15 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ είναι τρίτος πανελλαδικά μετά το δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και το δήμο Ρόδου. Ο δήμος Αριστοτέλη έχει 14, ο δήμος Κασσάνδρας 9, ο δήμος Νέας Προποντίδας 2 και ο δήμος Πολυγύρου 1.
μαρίνα πόρτο καρράς, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος σημειώνει ότι “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τις φετινές βραβεύσεις του προγράμματος «Γαλάζιες σημαίες», γιατί αποδεικνύεται ότι οι θάλασσές μας και οι ακτές μας αποτελούν το ανταγωνιστικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Σιθωνίας. Είναι πλέον στο χέρι του καθενός –κατοίκων και επισκεπτών- να διατηρήσουμε τις θάλασσες και τις ακτές όμορφες και καθαρές!”
Μαρμαράς/φωτο Σάββας Αυγητίδης
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». «Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου. «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και, αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο… χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό» εξήγησε.
Σιθωνία, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Πέρα από την ποιότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν ακόμα 32 κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1951). ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
ΑΚΤΕΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [39]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Νικήτη 2
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Αρμενιστής
Δήμος Κασσάνδρας
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 1
Χανιώτη 3
Σάνη 2
Σάνη 3
Δήμος Πολυγύρου
Μεταμόρφωση
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
ΜΑΡΙΝΕΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]
Δήμος Σιθωνίας -Μαρίνα Πόρτο Καρράς (βλ παραπάνω φωτο Σάββα Αυγητίδη)
Δήμος Κασσάνδρας – Μαρίνα Σάνη
Μαρίνα Πόρτο Καρράς, φωτο Σάββας Αυγητίδης
PORTO CARRAS φωτο Σάββας Αυγητίδης
κείμενο από halkidikinews.gr / φωτο Σάββας Αυγητίδης – www.e-photopress.blogspot.com

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.