, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Η επενδυτική βαθμίδα ανακτάται με… ekloges pass

Δύο… σκαλοπάτια πριν από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον αμερικανικό οίκο Fitch περνάει μέσα από την εκλογή κυβέρνησης με σταθερό ορίζοντα τετραετίας.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Παράλληλα, ο χρηματοοικονομικός κολοσσός της UBS υμνεί την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση του πανδημικού χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Πάντως, μέχρι στιγμής οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί όμιλοι έχουν… προειδοποιήσει για το επενδυτικό… pass μετά τις εκλογές. Τώρα το ενδιαφέρον σε σχέση με τη βαθμολόγηση της Ελλάδας μετατίθεται για τις 10 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης DBRS σχετικά με το αν θα διατηρήσει σταθερή την αξιολόγηση ή θα αναβαθμίσει την Ελλάδα, επαναφέροντάς τη σε επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 14 χρόνια. Στη συνέχεια, στις 21 Απριλίου αναμένεται η τοποθέτηση του αμερικανικού οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος μαζί με την DBRS και τη Fitch είναι οι τρεις οίκοι που έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα μία κλίμακα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου στις προσεχείς εκλογές, ωστόσο οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όχι ως… δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Θα ενισχυθεί η ρευστότητα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά μετά το 2009 και υπό την προϋπόθεση ότι η κάλπη δεν θα βγάλει κάποια… τερατογένεση συνδέεται με την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και κυρίως του τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει απογείωση στις εισροές ξένων κεφαλαίων, καθώς οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι θα μπορούν άνετα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα χωρίς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν τώρα, αφού δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις από ιαπωνικούς ομίλους ότι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική οικονομία, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπογράφηκαν στο Τόκιο πέντε κομβικές συμφωνίες που αφορούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, τον τουρισμό, τις εξαγωγές και τη συνεργασία σε αμυντικά θέματα.

«Ψήνεται» επίδομα για όσους δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη»

Με επίκεντρο περίπου 150.000 συνταξιούχους που δεν έχουν λάβει καμία αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς ή δεν έλαβαν επίδομα τους προηγούμενους μήνες, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο για να τους χορηγηθεί σχετικό επίδομα το Πάσχα.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και δεν είδαν αυξήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν τους αφορά η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης που ισχύει από 1ης/1/2023 ή δεν πήραν επίδομα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, στη λίστα των ενισχύσεων θα ενταχθούν επιπλέον 750.000, οι οποίοι είδαν αύξηση της σύνταξης στα… χαρτιά κατά 7,75%, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά, η οποία δεν καλύφθηκε. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2022.

Αέριο και ρεύμα «γκρεμίζουν» τον τιμάριθμο

Οι μειωμένες χρεώσεις κατά 60% στις τιμές του ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο αλλά και η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την πορεία μείωσης του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, η κάθετη πτώση της τιμής του ρεύματος περιορίζει την επιδότηση ανά κιλοβατώρα στα 0,04 ευρώ (αναμένονται σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις), οπότε οι λογαριασμοί θα είναι ελαφρώς αυξημένοι. Παράλληλα, η έναρξη εφαρμογής του market pass αναμένεται να περιορίσει τις επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Εξάλλου, προβληματισμό προκαλεί η ανοδική κίνηση των τιμών των καυσίμων, αλλά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάρτα καυσίμου (fuel pass).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL