fbpx

, Τρίτη
10 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

"Η εθνική σύνταξη καθορίζεται ακόμα και για τα πέντε χρόνια δουλειάς…"

oaed-anergia
“Το 2018, αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, αυτόματα αυτό θα σημαίνει ότι αυτοί που μπαίνουν στο σύστημα από 1η Ιανουαρίου του 2016, θα έχουν μια αύξηση. Δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων” δήλωσε για τις συντάξεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στην «Τρόικα του Αθήνα 9.84».
Αναλυτικά είπε:
* Για συντάξεις:
«Σε ό,τι αφορά στο υφιστάμενο καθεστώς των συντάξεων, δεν θα υπάρχει καμία μείωση. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουμε εισάγει το θεσμό της σύνταξης στο 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή 384 ευρώ, -να θυμίσω ότι αυτό το 2009 ήταν 509 ευρώ-, άρα είναι συνδεδεμένο με την ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, μπορεί να αυξάνεται, όσο αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας και ο δείκτης τιμών του καταναλωτή. Και δεσμευόμαστε να μην μειώνεται, εάν δεν πάμε καλά στα οικονομικά μεγέθη. Δεύτερον, πάνω σε αυτή την εθνική σύνταξη θα χτιστεί η αναλογική σύνταξη. Δηλαδή, με ένα ποσοστό πάνω στο μισθό που έχει ο μισθωτός και πάνω στο ετήσιο εισόδημα που παράγει ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αγρότης. Αυτό, λοιπόν, μας βγάζει στις μικρές συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης ακόμα και 82%, που είναι αρκετά υψηλό… Αυτό σε παλαιότερες εποχές θα ήταν ενδεχομένως κακό, αλλά επειδή ζούμε ανάποδες εποχές σήμερα, σκεφτείτε να βάζαμε τον υπολογισμό της σύνταξης στην τελευταία μνημονιακή πενταετία, που είχαμε τις ραγδαίες μειώσεις. Γι’ αυτό βάζουμε εκεί το σύνολο και για έναν πρόσθετο λόγο. Διότι, η εθνική σύνταξη καθορίζεται ακόμα και για τα πέντε χρόνια δουλειάς, λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα. Αξιοποιήσαμε μια σειρά από παραμέτρους. Το κρίσιμο εδώ είναι ότι αν προκύψουν από τον υπολογισμό, για παράδειγμα, ένας που παίρνει σήμερα σύνταξη 1.000 ευρώ, του βγει 900, το υπουργείο, το κράτος και η κυβέρνηση δεσμεύονται ότι θα υπάρχει η προσωπική διαφορά γι’ αυτούς που έχουν ήδη βγει στην σύνταξη. Αυτοί που θα βγουν από εδώ και πέρα θα απολαύσουν το ωφέλημα της εθνικής σύνταξης και της ρήτρας ανάπτυξης… Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχουν διαφορές ή θα είναι απειροελάχιστες. Έχουμε μετρήσει συστηματικά το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε. Δεν προκύπτουν μειώσεις για τις υφιστάμενες συντάξεις. Το 2018, αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, αυτόματα αυτό θα σημαίνει ότι αυτοί που μπαίνουν στο σύστημα από 1η Ιανουαρίου του 2016, θα έχουν μια αύξηση. Η διαδικασία της προσωπικής διαφοράς θα υφίσταται έτσι κι αλλιώς, απλά και οι νυν συνταξιούχοι δεν θα ωφεληθούν από την αύξηση εκείνη, μέχρι να εξομοιωθούν οι δύο συντάξεις… Δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων…».
* Για αδήλωτη εργασία:
«Δεν νομίζω ότι κανέναν, πέρα των εργοδοτών ίσως -αλλά και αυτοί ελέγχονται- συμφέρει η “μαύρη εργασία”, υπό την έννοια ότι τους “πετάει” έξω από το ασφαλιστικό σύστημα. Για παράδειγμα, εγώ επιλέγω να δουλεύω με μαύρα σε όλη μου τη ζωή, θα έχω κάτω από 15 χρόνια δουλειάς και θα είμαι ένας ανασφάλιστος άνθρωπος που θα παίρνει 360 ευρώ το μήνα. Είναι κι αυτή μια καινοτομία που εισάγεται στο νομοσχέδιο, στις πρώτες σελίδες κιόλας».
* Για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό:
«Μια καινοτομία στο δικό μας σχέδιο σε σχέση με τα παλαιότερα είναι ότι εμείς καταθέσαμε την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, δεν την πήγαμε μεταφρασμένη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συμβολικά και ουσιαστικά. Δεύτερον, εμείς πάμε με όλα τα όπλα μας. Το μεγαλύτερο απ’ όλα που δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, αλλά θα παρουσιαστεί στους θεσμούς έτσι κι αλλιώς, είναι η πλήρης ποσοτικοποίηση όλων των μεγεθών που προτείνουμε. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά από στελέχη του υπουργείου, από το πολιτικό προσωπικό και είμαστε πολύ ασφαλείς γι’ αυτά που προτείνουμε. Δεν είναι λόγια του αέρα, ούτε είναι ατεκμηρίωτα. Εργαστήκαμε -και αυτό παρουσιάζουμε- με βάση την κάλυψη όλων των οικονομικών δεδομένων που είχαν καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα μη βιώσιμο. Άρα, αποδεικνύουμε, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που έχουμε, ότι η πρόταση μας, που δεν περιλαμβάνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές, αφορά ένα βιώσιμο και προοπτικά αναπτυξιακό ασφαλιστικό, υπό την έννοια ότι περιέχει και την ρήτρα ανάπτυξης και βεβαίως θα συνδυαστεί και με διόρθωση εργασιακών σχέσεων και με αναπτυξιακό νόμο και με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δεν μπορεί μόνο του ένα ασφαλιστικό να ζήσει. Είμαστε απόλυτα ασφαλείς σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που θα γίνει αυτή την περίοδο με τους δανειστές…
Έχουμε συστηματική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι ενήμεροι για τις προτάσεις μας, ξέρουν που κινούμαστε έτσι κι αλλιώς και περιμένουν και την τεκμηρίωση, η οποία δόθηκε επίσης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επίσκεψη που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος χτες σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους τους, η οποία είχε την έννοια της ανάπτυξης διαλόγου. Να πούμε ότι “κάπου έχουμε κάνει λάθος σε κάτι” ή υπάρχουν καλύτερες ιδέες ή προτάσεις, να ενσωματωθούν και να υπάρχει μια γενικότερη συμβολή όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η απάντηση όλων ήταν μια καταγγελία ή μια εκπροσώπηση εσωτερικά αυτών που πιθανόν να πουν οι δανειστές έξω από τη χώρα».
Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το ευκταίο για την Αριστερά θα ήταν να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό στα μέτρα της δικής της ιδεολογικής συγκρότησης, που θα περιέχει αυξήσεις κ.λπ.. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αεροβατούμε και να μην είμαστε αιθεροβάμονες. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα γρίφο με τον καλύτερο για εμάς τρόπο, ο οποίος μπορεί να επιδέχεται διορθώσεων, αλλά που δεν θίγει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα… Το ασφαλιστικό συνοδεύεται από τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν λάβει υπόψη τους όλες τις απόψεις του ΣτΕ για το ζήτημα αυτό. Ο πυρήνας της σκέψης του ΣτΕ και της δικής μας είναι ίδιος. Αν σήμερα πάμε σε μειώσεις συντάξεων, αυτό θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην κοινωνική δομή της χώρας… Μην ξεχνάμε ότι οι συνταξιούχοι σε πολλές περιπτώσεις συντηρούν οικογένειες ανέργων, άρα δεν μπορείς να πας σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, όταν έχεις υποστεί ήδη 11 μειώσεις, όταν έχεις 1.200.000 ανέργους και 15% αδήλωτη εργασία. Αυτά τα πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη μας…
Η βασική μας αρχή είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, αυτές που δίνονται μέχρι το 2018. Υπάρχουν πολύ λεπτά και κρίσιμα σημεία σε αυτό το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, το πώς θα αναρρυθμίσουμε το ΕΚΑΣ, ποια είναι η αντίληψή μας για τη βασική σύνταξη μέχρι το 2020 και τα ποσοστά αναπλήρωσης για χαμηλές συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, που είναι αρκετά υψηλά. Όλα αυτά είναι ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Όπως, επίσης και οι επικουρικές, στις οποίες δεν θέλουμε να γίνει καμία μείωση. Η οικονομική τεκμηρίωση όλων αυτών έχει ήδη σταλεί στους δανειστές μαζί με το νομοσχέδιο. Φαντάζομαι ότι όταν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, θα υπάρχει και η πλήρης οικονομική τεκμηρίωση, όπως ορίζει ο νόμος».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.