Η karfitsa στην αγορά της πιο… "ακριβής" περιοχής
«Η Θέρμη είναι η πιο ακριβή περιοχή», ήταν το επιχείρημα του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα, όταν σε τηλεοπτική του εμφάνιση θέλησε να καταρρίψει τoν ισχυρισμό των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας ότι το κέντρο προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων μπορούσε να γίνει σε χώρο στρατοπέδου στην συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.
του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Όντως η Θέρμη από ένας οικισμός των προπολεμικών ετών, μέσα στις δεκαετίες αναπτύχθηκε και με τη μεγάλη ανοικοδόμηση του 1990 δημιούργησε ένα εμπορικό κέντρο που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λειτουργώντας ως «κεφαλοχώρι». Τα ενοίκια μέχρι και σήμερα παραμένουν ακριβά, επιβεβαιώνοντας τον κ. Τόσκα, παρά την κρίση που έχει χτυπήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά της. Επιχειρηματίες και έμποροι της Θέρμης, μιλώντας στην Karfitsa επισημαίνουν ότι οι τιμές στη Θέρμη δε διαφέρουν από τις τιμές άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως δε διαφέρουν και οι παθογένειες στην αγορά. Τα λουκέτα έκαναν και εκεί την εμφάνιση τους, με αρκετούς επιχειρηματίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα, οι έμποροι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο εμπόδιο, αυτό των εμπορικών κέντρων, τα οποία βρίσκονται κοντά και όπως είναι λογικό δημιουργούν διαρροή στο καταναλωτικό κοινό.
«Γνωρίζουμε τους πελάτες»
«Η Θέρμη, όπως και άλλες περιοχές της πόλης, το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο ήταν ακριβές περιοχές πριν την κρίση όσον αφορά την αγορά των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες. Δεν θεωρείται δηλαδή ότι έχει ακριβή αγορά», αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης Στάθης Πιστέλας. Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή διαθέτει περίπου 400 επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι εμπορικές είτε είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Γνωριζόμαστε με τους καταναλωτές και ζούμε ουσιαστικά μαζί τους, γιατί και οι περισσότεροι επαγγελματίες ζούμε εδώ και μεγαλώνουμε τις οικογένειες μας. Δεν είναι απρόσωπη αγορά η Θέρμη. Από τη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ημών οι τιμές είναι πάρα πολύ προσιτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι μια ακριβή περιοχή η Θέρμη».
Αξιοσημείωτο γεγονός για τα δεδομένα της αγοράς της Θέρμης ήταν η διεξαγωγή της Λευκής Νύχτας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στις 19 Δεκεμβρίου. «Μαζεύτηκε χιλιάδες κόσμου, από το απόγευμα στις 7 έως στις 12 το βράδυ η αγορά πραγματικά πλημμύρισε με κόσμο. Ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να συνδυάσει την αγορά με τη διασκέδαση, γέμισαν τα πάντα. Εντυπωσιάστηκαν μάλιστα πολλοί από τις τιμές. Εμείς ως έμποροι κάνουμε προσπάθειες ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Πιστέλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% και πλέον των τοπικών επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΕΘ, μειώνει τα λειτουργικά-μισθολογικά κόστη κάτι που μετακυλίεται στον καταναλωτή. «Ό,τι μπορεί να εξυπηρετήσει τους ντόπιους στη Θέρμη θα το προτιμήσουν, δεν είναι όπως στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη που θα προτιμήσουν το κέντρο. Άλλωστε υπάρχουν εδώ και τράπεζες και ιατρικά κέντρα και ιατρεία που κρατούν τον κόσμο. Επίσης η Θέρμη ως περιοχή εξυπηρετεί όμορες περιοχές του ευρύτερου δήμου» σημειώνει ο κ Πιστέλας. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης εμπόρων δεν ξεχνά να επισημάνει το πρόβλημα που υπάρχει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που έχουμε δίπλα στη Θέρμη, όπου οι μικροί επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν άνισα οικονομικά μεγέθη.
Επηρέασε η κρίση
Όπως είναι λογικό η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στην αγορά της Θέρμης, παρόλο που οι κάτοικοι της είναι πιο ευκατάστατοι σε σχέση με κατοίκους άλλων περιοχών. «Ο κόσμος ψωνίζει διαφορετικά από ό,τι ψώνιζε παλαιότερα λόγω της κρίσης, κάποιοι παραπονιούνται αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι όπως ήταν η αγορά. Όμως αυτό που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες στη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι κάτοικοι την επιλέγουν. Επιλέγουν τις τοπικές επιχειρήσεις», αναφέρει η Ιωάννα Κουτσανδρά που διατηρεί φούρνο στη Θέρμη. Όπως λέει μάλιστα είναι ευχάριστο το γεγονός ότι από την ημέρα που το κατάστημα της έχει προϊόντα σε αναμονή για όσους το έχουν ανάγκη, ο κόσμος αγοράζει και ενδιαφέρεται για αυτό.
«Η περιοχή ήταν ακριβή αλλά δεν θεωρώ ότι είναι τώρα», επιμένει ο Μανώλης Χριστουλάκης που διαθέτει κατάστημα με ψηφιακές εκτυπώσεις. Όπως λέει μάλιστα το είδος της δικής του ενασχόλησης είναι τέτοιο που εξυπηρετεί κόσμο από διάφορες περιοχές όπως ο Χορτιάτης οπότε δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά της περιοχής. «Ο κόσμος παλαιότερα ήταν ευκατάστατος. Τώρα ακόμα και αυτή που έχουν τα κρατούν για να μην του φύγουν. Δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει. Η κρίση μας έχει επηρεάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υψηλά ενοίκια
Τα υψηλά ενοίκια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί έμποροι σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Παναγιώτα Μήτσιου. «Οι τιμές δεν πέφτουν όσο και αν προσπαθούμε να τις ρίξουμε, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουμε», τονίζει στην Karfitsa. Όπως λέει, η αγορά δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, ενώ πλέον υπάρχουν και κλειστά μαγαζιά. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουμε κοντά μας τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτια με δάνεια και χρωστούν ακόμα, με αποτέλεσμα μετά την κρίση και τη μείωση των μισθών να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και αυτό φαίνεται και στην αγορά», εξηγεί η κ. Μήτσιου. Σύμφωνα με την ίδια οι αγορές τους είναι περιορισμένες, αφού περισσότερο προτιμούν την περιοχή για τις τράπεζες ή τα σούπερ μάρκετ.
Την ίδια άποψη για ακριβά ενοίκια έχει και ο ιδιοκτήτης καταστήματος με ενδύματα Στράτος Βαρσαμίδης. «Όσοι επαγγελματίες βρισκόμαστε εδώ στην περιοχή έχουμε ζήτημα με τα ενοίκια και για αυτό έχουν κλείσει πολλά καταστήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως λέει είναι ένα χαρακτηριστικό της Θέρμης γενικότερα τα ακριβά ακίνητα τόσο για πώληση αλλά και για ενοικίαση. «Υπάρχουν σπίτια 30ετίας που μπορεί να δίνει κάποιος ενοίκιο και 450 ευρώ τον μήνα. Ως εκ τούτου ο κόσμος που μένει εδώ έχει μια σχετική οικονομική άνεση», τονίζει ο κ. Βαρσαμίδης. Βέβαια όπως λέει η αγορά της Θέρμης έχει πλεονεκτήματα γιατί υπάρχουν πολλοί οικισμοί γύρω από τη Θέρμη που λειτουργεί σαν κεφαλοχώρι με την παλιά έννοια του όρου. «Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, είναι μεν ένας παράγοντας που μας επηρεάζει, αλλά δεν θα μπούμε στη διαδικασία να τα ανταγωνιστούμε. Άλλο είναι το προϊόν που προσφέρει ένα τοπικό μαγαζί και άλλο ένα εμπορικό κέντρο», σημειώνει ο Στράτος Βαρσαμίδης. Παράλληλα δεν ξεχνά να τονίσει την ιδιομορφία της τοπικής αγοράς αφού οι κάτοικοι μπορεί να κατέβουν στο κέντρο το Σάββατο και η κίνηση στην τοπική αγορά να είναι μικρότερη σε σχέση με τις καθημερινές.
«Σε καλά επίπεδα η εστίαση»
Ο Κώστας Γαντάς τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης έχοντας ανοίξει μια καφετέρια στο εμπορικό κέντρο της Θέρμης. Σύμφωνα με τον ίδιο η εστίαση παραμένει σε καλά επίπεδα «αφού το βράδυ τα μαγαζιά γεμίζουν», ενώ όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο αυτό παραμένει υψηλό. Ένα από τα καλά στοιχεία για όσους επιχειρηματίες ασχολούνται με τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής προτιμούν περισσότερο να μείνουν στη Θέρμη παρά να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή.
Από το 1930
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, η επιχειρηματική δραστηριότητα το εμπορικό της κέντρο ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1930, με τους παραδοσιακούς τύπους ελεύθερου επαγγελματία, όπως φούρναρης, οπωροπώλης, παντοπώλης και άλλα συναφή επαγγέλματα. Μετά τον πόλεμο στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το εμπορικό κέντρο της περιοχής μεγαλώνει αποκτώντας και καθώς ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα νεωτερισμών ρούχων, ενώ αργότερα ανοίγουν και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Μετά από μια στασιμότητα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το 1990 παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα της περιοχής αφού η ανοικοδόμηση στη Θέρμη που προτιμάται ως τόπος κατοικίας από πολλούς, γεγονός που προσθέτει και νέους εμπόρους στους ήδη υπάρχοντες ντόπιους καταστηματάρχες. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, της Νέας Ραιδεστού, του Νέου Ρυσίου, των Ταγαράδων, των Βασιλικών και του Τριαδίου, εδρεύουν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις, είτε εμπορικές, είτε εστίασης ή παροχής υπηρεσιών. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούνται περισσότερα από 1.000 άτομα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως υπάλληλοι.