, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Η Motor Oil πάει φέτος για πολύ μεγάλα ρεκόρ

Με ιστορικό ρεκόρ και τζίρο που θα ξεπεράσει άνετα τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά για τον Όμιλο Motor Oil, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έχουν διαμορφώσει μια πολύ ισχυρή βάση εκκίνησης για νέα υψηλά. 

Τα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου, με βάση τον ισολογισμό, συνοψίζονται στα λειτουργικά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 397 εκατ. ευρώ, με αύξηση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (είχαν διαμορφωθεί στα 318 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη ισχυροποίησε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά του κέρδη, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επίπτωση της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου, καθώς αυτά ανήλθαν σε 447 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ το περυσινό α’ τρίμηνο. Έτσι, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 276 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η εταιρεία βελτίωσε κατά 20% την καθαρή κερδοφορία της, αφού αυτή ανήλθε σε 237 εκατ. ευρώ, έναντι 197 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, λόγω των αυξομειώσεων στην τιμή του πετρελαίου, η Motor Oil κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 2%, με

αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 3,307 δισ. ευρώ, έναντι 3,258 δισ. ευρώ πέρυσι. Επιπλέον, ο όμιλος πέτυχε σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν στα 75 εκατ. ευρώ, έναντι 41 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ το επενδυμένο κεφάλαιο, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, διαμορφώθηκε στα 3,916 δισ. ευρώ. Στα θετικά του ισολογισμού καταγράφεται η μείωση του καθαρού δανεισμού στο 1,549 δισ. ευρώ, έναντι 1,763 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το ταμείο διαθέτει 234 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ πέρυσι.  

«Ακτινογραφία» των κλάδων

Η αύξηση των εσόδων από την ενέργεια, η ευελιξία στην προμήθεια αργού πετρελαίου και η επέκταση του δικτύου πρατηρίων αποτέλεσαν τους τρεις άξονες που έδωσαν άλλο… χρώμα στα μεγέθη του α’ τριμήνου.

Η Motor Oil παρουσίασε ισχυρά μεγέθη στον κλάδο διύλισης με τζίρο 2,436 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 344 εκατ. ευρώ, διατήρησε ισχυρή παρουσία στην εμπορία καυσίμων με τζίρο 1,144 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 6 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση του στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας τζίρο 234 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 53 εκατ. ευρώ. 

Η Motor Oil, λόγω και του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρώπη, πέτυχε να διαφοροποιήσει το μείγμα των πηγών προμήθειας. Έτσι, το 67% των ποσοτήτων εισήχθη από το Ιράκ, το 14% από τη Λιβύη, το 10% από τη Βόρεια Θάλασσα και το 9% από το Καζακστάν. 

Στον κλάδο εμπορίας καυσίμων, η Motor Oil κατέγραψε νέα αύξηση του δικτύου πρατηρίων, καθώς προσέθεσε ακόμη 30, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά στα 1.530 σε ολόκληρη την επικράτεια. Έτσι, πέτυχε σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων στους 922.000 μετρικούς τόνους έναντι 804.000 μετρικών τόνων πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, από τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των 74 εκατ. ευρώ, τα 44 εκατ. προήλθαν από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 10 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Κόρινθος Power. Οι ΑΠΕ του ομίλου σε λειτουργία κατέγραψαν σημαντική αύξηση από τα 279 στα 772 μεγαβάτ, ενώ το μερίδιο της θυγατρικής NRG στην προμήθεια ρεύματος αυξήθηκε στο 5,1% από 4,5%.  

Τέλος, στις επιχειρηματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, πρέπει να καταγραφεί και η εξαγορά του 75% των μετοχών της εταιρείας Unagi, από τη θυγατρική του ομίλου More. Μάλιστα, ένα πολύ σπουδαίο χαρακτηριστικό αυτή της εξαγοράς είναι ότι η Unagi ελέγχει το 51% των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, στις οποίες το 49% κατέχει η ΔΕH Ανανεώσιμες. Άρα, μέσω της εξαγορασθείσας εταιρείας, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη «συναντάται» μετοχικά με τον Όμιλο της ΔΕΗ, γεγονός που παραπέμπει σε μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης κοινών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL