, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Η προειδοποίηση Μοσκοβισί στην συνέντευξη με τον Τσακαλώτο

moskovisi-tsakalotosΚοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία επισήμαναν την ανάγκη για επιστροφή στην ανάπτυξη έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Επίτροπο να τονίζει την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται από την λύση για το χρέος.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί:
Ένα χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για Grexit. Σήμερα μιλάμε για επιτυχία. Η θέση της Ελλάδας ήταν εντός της Ευρωζώνης. Έπρεπε να οικοδομήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης. Είναι σαφές το μήνυμά μου: Έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα. Έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και επενδύσεις.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι »πολλές δύσκολες αποφάσεις έχουν ληφθεί προς την εφαρμογή του προγράμματος, όπως στα φορολογικά και στα συνταξιοδοτικά, ενώ υπάρχει και το ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση και η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος».
Σε σχέση με την ανάπτυξη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι ότι »θα επανέλθει στο δεύτερο μισό του έτους και είναι σημαντικό να μην υπάρχουν βήματα προς τα πίσω».
Εμφανίστηκε, δε, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στην καρδιά των συζητήσεων θα  πρέπει να βρεθεί η ανάπτυξη αλλά και η προσέλκυση κεφαλαίων, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, σε σχέση με το ΔΝΤ ο κ. Μοσκοβισί εκτίμηση ότι θα πρέπει να »υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η συμμετοχή του προσθέτει αξιοπιστία και καθαρότητα».
Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης θα πρέπει να εργάζονται με αλληλεγγύη, ενώ είναι σημαντικό πλέον για την Ελλάδα να πάει σε μια αναπτυξιακή ατζέντα με όρους και ειδικά αναπτυξιακά εργαλεία.
Αναφορικά με το ΔΝΤ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει λύση σε σε αυτό μέχρι τα Χριστούγεννα, για να υπάρχει βεβαιότητα στους επενδυτές, ενώ τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται άμεσα από τη λύση για το χρέος.